Vandroya – Beyond The Human Mind

Beyond The Human Mind is de tweede langspeler van het Braziliaanse Vandroya. Na het obligate bombastische intro gaat het album op volle snelheid van start met The Path To The Endless Fall, een stereotyperend uptempo power metalnummer in de stijl van bands als Rhapsody en Stratovarius.

Zangeres Daísa Munhoz laat direct in dit nummer horen één van de sterke troeven van deze band te zijn. Met haar krachtige, zuivere stem tilt zij de muziek naar een hoger niveau. Ook instrumentaal heeft de band de zaken prima voor elkaar overigens. Op het navolgende Maya en Time After Time (hallo Rainbow) klinkt de band ook goed in vorm.

Het is bij het nummer Last Breath, een mierzoete en clichématige ballad, dat de band voor het eerst hopeloos de bocht uitvliegt. Het is dankzij de stem van Daísa dat het nummer nog enige luisterwaarde biedt. Gelukkig herpakt de band zich daarna met het sterke I’m Alive dat wordt gekenmerkt door heerlijk gitaarspel.

Op You’ll Know My Name laat de band een meer progressieve kant van zich horen waarbij de vergelijking met Symphony X af en toe de kop op steekt. Zangeres Daísa gebruikt haar stem hier ook wat ruiger dan op de rest van het album. Dit nummer is zonder meer een van de betere nummers op het album.

Voordat we aankomen bij de afsluiter, het ruim tien minuten durende titelnummer, krijgt de luisteraar andermaal een ballad te verwerken middels If I Forgive Myself. Alles hierover is al gezegd bij Last Breath.

Gelukkig eindigt het album met het sterke titelnummer in majeur. In de opbouw doet het nummer denken aan Dream Theater, maar ook dankzij de keyboardsolo halverwege. In dit nummer doet Vandroya ook wat meer afstand van het typische power metalidioom, wat de afwisseling op het album ten goede komt.

Al met al levert Vandroya met Beyond The Human Mind, behoudens twee zeperds, een prima power metalalbum af dat wellicht niet uitblinkt in originaliteit, maar dit ruimschoots goed maakt met muzikaal vakmanschap en een fantastische zangeres. Wie zich niet stoort aan de ballads mag nog tien punten bij de score optellen.

Score:

72/100

Label:

Inner Wound Recordings, 2017

Tracklisting:

 1. Columns Of Illusion
 2. The Path To The Endless Fall
 3. Maya
 4. Time After Time
 5. Last Breath
 6. I’m Alive
 7. 
You’ll Know My Name
 8. 
If I Forgive Myself
 9. Beyond The Human Mind

Line-up:

 • Daísa Munhoz – zang
 • Marco Lambert – gitaar
 • Rodolfo Pagotto – gitaar
 • Giovanni Perlati – bas
 • Otávio Nuñez – drums

Links: