Vandal X – Vandal X

Vandal X – Vandal X
FONS Records, 2015

Vandal X is zo’n band die met recht cult genoemd kan worden. Het tweetal, afkomstig uit het Belgische Limburg (klopt, wij hebben er ook één), mocht vorig jaar twintig taartkaarsen uitblazen, wat ze deden op hun eigen typische manier: met een aantal geluidserupties die ze op plaat propten. Twintig jaar lang bedienen ze de noiserockwereld op hun wenken, knallen ze trommelvliezen aan gort en bouwen ze er een bijna aangenaam feestje rond. Ze werkten zelfs ooit samen met Steve Albini én werden vergeleken met diens geniale hersenscheet, Shellac. Gelukkige verjaardag. Dit is plaat nummer acht, vernoemd naar dat ene Unsane-nummer. Net zoals hun bandnaam.

Dit Vandal X (de plaat, niet de band) borduurt verder op de richting die Vandal X (de band, niet de plaat) uitging met voorganger God Knows. Gedaan met de abrupte explosies die de moeilijkheidsgraadsbarrière probeerden te doorbreken en de nervositeit nabij was. Het duo koos voor een meer recht-door-zee aanpak die gromde als stoner rock, maar aankwam met de effectiviteit van een sloophamer. Deze plaat gaat netjes verder op dat elan. De tiende vandaal laat alles zo luid mogelijk rollen en grooven, wat meteen doet denken aan het beste werk van Melvins (de goden), oude Unsane en het Slip It In-gedoe van Black Flag. Veel aandacht voor het riffwerk en een drummer die niet probeert tegen te zitten, maar de boel goed oliet en een bunkerfundering opzet.

Dit is geen muziek voor liefhebbers van Today Is the Day-achtige noise, al was dat ooit wel het geval. Vandal X klinkt als muziek in het oorsmeer voor de rockliefhebbers die hun muziek niet graag braaf, gladgestreken of, sta ons bij, zeikerig willen. Met een rechttoe rechtaan klap op de bek serveren de twee Limburgers ons een nieuwe kanonskogel voor de broek, met de aanstekelijkheid die het eerder genoemde vergelijkingsmateriaal evenaart.

Tracklisting:
vandalx vandalx

 1. We’ve Had Enough
 2. Facebook Whore
 3. Hate You Already
 4. Bad Mother
 5. Flashlight
 6. If You Believe
 7. Go Down In Flames
 8. You’re My Hero
 9. Reason
 10. Steppin’ Stone
 11. Points of View

Line-up:

 • Bart Timmermans – gitaar, vocalen
 • Günther Liket – drums

Links: