Valborg – Crown of Sorrow

Valborg – Crown of Sorrow
Zeitgeister Music, 2010

Valborg is ontzettend moeilijk in een hokje te plaatsen. Gelukkig hoeft dat ook niet echt en mogen ze dat als een compliment opvatten. Jammer genoeg maken de stijlbreuken en variatie op Crown of Sorrow het moeilijker voor mij om uit te leggen wat voor vlees we met Valborg‘s nieuwste in de kuip hebben. Dat het smaakt, en vooral smaakt naar meer, verklap ik maar alvast.

Wat vooral duidelijk is, is dat Valborg zijn eigen originele stijl heeft. De plaat in zijn geheel zweeft ergens tussen death en black, maar de individuele nummers hebben veel meer in zich. Wisdom from the Vortex gooit de luisteraar meteen in het diepe met zijn eigenzinnige monotone vibe. Machinaal in sfeer en instrumentatie, maar organisch van klank. Opmerkelijk is de strakheid terwijl deze plaat toch echt live ingespeeld is. Valborg is opvallend afwisselend in de monotonie die ze ons brengen. Sfeer is een belangrijke en overkoepelende factor en koppelt riffs die doen denken aan het nieuwe Satyricon naadloos met ambient-achtige stukken. De grootste verassing van Crown of Sorrow komt in de vorm van I am Space, een nummer dat begint in (welliswaar iets stevigere) rock/gothic-regionen, maar zich ontpopt tot een waar luisteravontuur. De riff vlak over de helft blinkt uit in geniale eenvoud en blijft in je hoofd rondspoken wanneer het album zijn laatste rondje gedraaid heeft.

Tom Gabriel Fischer begrijpt deze band als geen ander en heeft zich meermaals positief uitgesproken over deze heren. Toevallig doet Crown of Sorrow me wat sfeer betreft best een beetje denken aan de laatste Celtic Frost en Tom’s nieuwe band Triptykon. Het schijnt dat sommige eigenschappen van Triptykon geïnspireerd zijn door Valborg, wat mij niet zou verbazen. Een andere vergelijking die in mij opkomt zijn de vocalen die doen denken aan een gruntende Marco Kehren van onder andere Deinonychus. Eén van de weinige aanmerkingen die ik heb is het logo, ik zal vast niet de enige zijn die Valvorv leest. Concluderend kan ik zeggen dat de muziek op Crown of Sorrow evenals het prachtige artwork opvallen in kwaliteit en originaliteit. Het mooiste is dat de volgende plaat al is opgenomen en in 2011 zal uitkomen. Ik verheug me er nu al op.

Tracklisting: Valborg - Crown of Sorrow 200x200

 1. Wisdom from the Vortex
 2. Ancient Horrors
 3. Thunderbolt
 4. Tristesse
 5. Crying Under the Fortress of God
 6. Transcending the Sorrows of an Earth Unseen
 7. I am Space
 8. St. Patrick’s Day

Line-up:

 • Christian Kolf – Gitaar, Vocalen
 • Jan Buckard – Basgitaar, Vocalen
 • Florian Toyka – Drums

Links: