Väki – Kuolleen Maan Omaksi

Black metal en Finland, het is als de kat bij de melk zetten of mayonaise op de frieten, het hoort samen, geen twijfel mogelijk. Het zou met te lang duren hier een lijst neer te pennen van die bands die de afgelopen jaren een ware indruk op me nalieten, allen afkomstig uit dit Scandinavisch land. Ik noem er maar een paar Unhola, Prevalent Resistance, Horna, Korgonthurus, Aihos… de lijst is lang ik zei het al. Uit Tampere, een stad in het zuiden van Finland op een spreekwoordelijke steenworp van Turku en de hoofdstad Helsinki, komt dit donkere kwintet, Väki. Het is een nog relatief jonge band. Naast deze eerste langspeler is er in 2017 enkel nog maar een EP verschenen, Kirous.

Dit Fins geweld heeft zeven nummers op hun debuutalbum geplaatst, met een gemiddelde speelduur van zeven minuten. Is nu zeven plots het cijfer van de duivel? De plaat begint alvast niet aan maniakale snelheid. Het openingsnummer, Vaisto, neemt de tijd om wat te ontplooien zoals een zwarte roos de tijd neemt om tot volle bloei te komen. Let wel, snelheid wordt niet geschuwd in dit nummer, maar het lijkt gedoseerd afgeleverd te worden. Er zit wat eenvoud in de riffs maar ze klinken erg doordacht. De bas kent zijn typische distortionklank, de drum scherp, afgemeten, goede afstelling van de hi-hat ook, de vocalen ranzig en ongepoetst, de gitaartandem bij momenten innovatief en dit daar er ruimte is gemaakt, al is het kort, voor een snijdende solo of een ijskoude leadlijn.

Kuihtuvan maan puoliso ligt in hetzelfde bedje als het openingsnummer doch met dien verstande dat er hierin toch meer snelheid, meer blastbeats verwerkt zitten. Wil je terug die slepende, ranzigheid horen die de Finse scene zo eigen is, luister dan naar de beginmaten van Ennustus. Smerig lekker zijn ook de beklijvende eindmaten waarin het duidelijk wordt dat zanger L. Annala zijn longen wel voor zich moet zien liggen bloeden op het einde van de opnames.

Sterke debuutschijf! Väki is een band die zonder te verpinken, thuis hoort op bovenvermelde lijst. De grote pluspunten hier zijn de smerige, ranzigheid waarmee dit potje zwarte teringherrie werd ingekleurd en de snijdende solo’s en leadlijnen, die zo zijn geplaatst dat ze de nummers nog meer boosaardigheid meegeven.

Score:

80/100

Label:

Saturnal Records, 2020

Tracklisting:

 1. Vaisto
 2. Kuihtuvan maan puoliso
 3. Ennustus
 4. Ikiuni
 5. Painajaisten syleilyssä
 6. Ikuisen kuoleman alttarille

Line-up:

 • L. Annala – Zang
 • J. Hautaniemi – Gitaar
 • P. Paavola – Drum
 • J. Seppänen – Gitaar
 • J. Sillenpää – Bas

Links: