Vainoa – Pelon Varjo

Een nieuwe lichting met bands die zichzelf laten beïnvloeden door black metal en hardcore, dat zat eraan te komen inderdaad. Steeds meer bands beginnen te experimenteren met beide stijlen, de zogenaamde ‘blackened’ hardcore, en niet geheel onterecht. Zou je deze informatie niet hebben gelezen, dan was een blik op het behoorlijk expressieve artwork ongetwijfeld ook al voldoende om tot die conclusie te komen. Vainoa is een vijftal uit Finland dat bestaat sinds 2016 en nu een eerste EP uitbrengt in eigen beheer.

Als een stel wilde wolven springt de band op zijn prooi. Nuance en sfeervolle opbouw komen kennelijk niet voor in het vocabulaire van Vainoa. Nu is ondergetekende niet vies van een dergelijke aanpak, ware het niet dat enige rode draad of grip op wat herkenbare momenten compleet ontbreekt bij Pelon Varjo. Zo is de trein al op sneltreinvaart als Näytä Kuolemasi Minulle van start gaat en moet je aandachtig luisteren om überhaupt te kunnen waarnemen dat het titelnummer inmiddels ook al begonnen is. Vooral de frigide zang zorgt voor een zwartmetalen randje om de hardcore, die vanwege het zeer hoge tempo van de eerste drie nummers overigens meer tegen grindcore aan hikt. Met de nodige distortion, een iets lager tempo en d-beat-drumwerk zijn Vainot Eivät Pääty Koskaan en Ääni Sen Menettäneille van een luistervriendelijk karakter voorzien. Satanzijdank bestaat er een kopieer- en plakfunctie met titels als deze. Echt memorabel is het allemaal niet.

Met een zeven minuten durende cover van het eveneens Finse Muusta Paraati sluit Vainoa zijn eerste wapenfeit af. Die band maakte in de beginjaren ’80 muziek in de trant van Killing Joke, hoewel het gezelschap slechts een kort leven beschoren was. Het uitgesponnen nummer is goed naar eigen hand gezet door het vijftal, maar is als Yin in Yin en Yang ten opzichte van de eerste twee nummers. Het maakt van Pelon Varjo een allegaartje waar ik niet warm of koud van kan worden. Koud en Finland, begrijpt u?

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Näytä Kuolemasi Minulle
  2. Pelon Varjo
  3. Vainot Eivät Pääty Koskaan
  4. Ääni Sen Menettäneille
  5. Metalliset Kasvot (Musta Paraati-cover)

Line-up:

  • Riku Junttanen – Vocalen, gitaar en synthesizers
  • Miikka Kinnunen – Gitaar
  • Matti Vainionpää – Gitaar
  • Maria Hannonen – Basgitaar
  • Konsta Karttunen – Drums

Links: