Vaal – Visioen van het verborgen land

Het meeste materiaal van het Nederlandse Vaal heb ik al voorzien van een review. De Ondood Rehearsal bijvoorbeeld en Geesten van de verlorenen. Visioen van het verborgen land is de tweede langspeler van Heer Vaal, een album dat voor de helft bestaat uit instrumentale nummers. Black metal, mocht u het nog niet doorhebben, van de oude stempel. Visioen van het verborgen land, alles in zwart-wit.

Geen verrassingen van de kant van Vaal, die er net enkele geslaagde optredens op heeft zitten, zo heb ik me laten vertellen. De visioenen zijn slepend en grauw, zoals het een ware Burzum-liefhebber van het eerste uur betaamt. Relatief minimalistische midtempo black metal met een mid-fi (vanaf nu bestaat dat) productie en extreem nostalgisch aandoende keyboardklanken die afkomstig lijken uit de tijd dat ze voor het eerst gebruikt werden in het Hoge Noorden. Naast de occasionele screams en het dunne gitaargeluid heeft de basgitaar een vooraanstaande rol, eentje die met beide handen gegrepen werd door  Morden Demstervold (Haat, Orodruin). Naast Burzum moet ik persoonlijk ook denken aan pretentieloos demomateriaal van Arcturus en Keep of Kalessin wanneer deze Vaal passeert, net omwille van de bas. Ook het atmosferische ambient achtergrondverhaal doet me linken leggen met Burzum, maar evengoed met lokale acts als Nortfalke en dergelijke dungeonsynthcreaties.

Ideaal bij druilerig winterweer, dit vrij vage Vaal, ook al moeten we echt negatieve temperaturen hier missen en is het artwork eerder kerstkaartmateriaal.

Score:

74/100

Label:

New Era Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Een nachtelijk waken
  2. Verloren in een vreemde droom
  3. Doudesheimen
  4. Zielentocht
  5. Schimmerwoud
  6. Stemmen in de mist
  7. Visioen van het verborgen land
  8. De laatste schemering

Line-up:

  • Vaal – Keel, instrumenten

Links: