V.A. – Arnhem Trolleymetaal

V.A. – Arnhem Trolleymetaal
Stichting Trolleypop – 2003

Na Groningen en Enschede laat nu Arnhem horen wat het op metalgebied te bieden heeft. Wie ooit in Arnhem geweest is en zich afvroeg waarom al die staalkabels over de wegen gespannen hangen en dat de bussen allemaal zo’n lange geleider op het dak hebben staan, welnu dat noemt men trolleybussen. En aangezien Arnhem de enige stad in Nederland is waar men deze vorm van openbaar vervoer kent, is de naamgeving van die project onder leiding van podium de Goudvishal een logische: Trolleymetaal!

Op deze cd presenteren 4 Arnhemse (of “Èrnemse” zoals Mart Smeets het zou zeggen) metalbands zich en het leuke is dat deze 4 bands allemaal een andere stijl spelen. Non-Divine mag het spits afbijten. Van alle participerende bands heeft deze band het grootste palmares: men speelde reeds in het voorprogramma van o.a. Anthrax en Dio en na een goed resultaat behaald te hebben in de Metalbash zo’n beetje de halve Benelux heeft gezien maar ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat nog geen spetterende muziek garandeert. De niet echt in een bepaald hokje te plaatsen metal met veelal cleane zang en experimenteel gitaarwerk van Non-Divine blijft bij mij in elk geval absoluut niet hangen en dat is een slecht voorteken.

Mortal Form pakt het wat steviger aan. Hun old school death/thrashmetal hakt er bij mij in elk geval stevig in. Ik zou deze band weleens live willen zien. Volgens mij wel goed voor feestje deze gasten! Vervolgens brengt de progressieve metalband Morgana-X (als enige op deze compilatie vertegenwoordigd met slechts 2 nummers) mijn zojuist door Mortal Form verkregen goede zin weer richting het vriespunt. Progressieve metal is een vak apart maar Morgana-X verstaat dat vak volgens mij nog lang niet genoeg om te kunnen overtuigen. Met name de zang en de pakkendheid van de composities laten nog wat te wensen over om potten te kunnen breken. Zeker als je in ogenschouw neemt wat een magistrale platen hun genre- en landgenoten van Sun Caged en Silent Edge onlangs hebben uitgebracht. Als laatste trakteert Thronar ons op een fijn stukje battle metal in de stijl van Finntroll, Storm en Thyrfing. Hun 3 nummers zijn aanstekelijk en een hoofdrol is hierin weggelegd voor het keyboard. Leuk dat we in ons landje zo’n band hebben.

De grote winnaars zijn voor mij dus overduidelijk Mortal Form en Thronar geworden. De cd “Trolleymetaal” is voor 5 euro bij optredens van de deelnemende bands of 7 euro inclusief verzendkosten door even te mailen naar nico@goudvishal.nl (bij wie je overigens ook terecht kunt voor boekingen voor de “Trolleymetaal”-package met alle 4 deze bands). Ik vind het een prima initiatief. Laat meer metalrijke steden (hoor ik iemand Rotterdam, Hoorn, Utrecht, Roermond en Tilburg zeggen?) dit voorbeeld volgen!

Tracklist:

  Non-Divine:

 1. Breathe
 2. In Shame
 3. Mended Doll
 4. Mortal Form:

 5. Balors Fear
 6. Death Crows
 7. The Hords
 8. Morgana-X:

 9. Flower
 10. Way Off Line
 11. Thronar:

 12. He Who Knows No Fear
 13. A Huni For Vengeance
 14. One Man’s Fate

Links: