V – Pathogenisis

Over de Zweedse band V is niet al te veel informatie te vinden op het internet. En laten we eerlijk zijn, het is een behoorlijke klotenaam voor een band. In 2006 namen ze hun eerste EP op, getiteld VI. En daarna was het stil, tot in de winter van 2017 toen deze release uit het niets verscheen.  Pathogenisis dus. Schijnbaar gaan de roots van de band terug naar de jaren negentig, waarin de bandleden onder de naam Amend hardcore maakten, met invloeden uit de death en thrash. Wat echter interessanter is, is dat de band met Daniel Liljekvist, Andreas Baier en Jonas Kindlund bestaat uit huidige en voormalige leden van Katatonia, In Mourning, Oak, en Besvärjelsen.

De muziek, daar is voldoende over te schrijven voor een impressie. Want wat Pathogenisis biedt  is doom/sludge met een zware post-metalinslag. Melancholieke klanken openen het album met het nummer Souls Of The Nearly Departed. En wanneer de vocalen vervolgens uit worden gespuugd wordt de luisteraar een portie nihilistische neerslachtigheid toegeworpen met het inspirerende ‘’Nothing. That’s what you are’’. Zware kost dus, dat zeker op het bord mag verschijnen van fans van een Novembers Doom, Amenra  of Ghost Brigade.

Het materiaal van deze schijf dendert allemaal wel lekker door, maar toch mis ik over de lange lijn iets. Het is namelijk niet allemaal even memorabel, waardoor het klinkt alsof ik dit allemaal al te vaak gehoord heb. Daarmee springt V op dit moment er nog niet uit, in een genre waarvan de bands als paddestoelen de grond uit schieten. Toch ervaar ik wel degelijk genoeg potentie in deze band en volgende releases zal ik dan ook zeker met veel vertrouwen willen ontvangen. Hopelijk lukt het deze Zweden zich te onderscheiden, want het talent is er.

Score:

70/100

Label:

Suicide Records, 2017

Tracklisting:

  1. Souls Of The Nearly Departed
  2. At The End Of Your Time
  3. Pathogenisis
  4. Perfect Predator Pattern
  5. Suspended Animation
  6. The Order

Line-up:

  • Andreas Baier – Gitaar, Vocalen, Synthesizer
  • Jonas Kindlund – Bas
  • Jonas Gryth – Gitaar
  • Daniel Liljekvist – Drums

Links: