Usurpress – The Regal Tribe

Het Zweedse Usurpress is volwassen geworden. Het vierkoppige sludge/doom/deathgezelschap uit Uppsala weet aangenaam te verrassen met het nieuwste en derde full-length album The Regal Tribe. Deze plaat klinkt warmer dan zijn voorgangers, maar heeft toch dat typische, traditionele rauwe deathmetalgeluid weten te behouden.

Het diepe, schreeuwerige stemgeluid van frontman Stefan Pettersson past uitstekend bij de uiteenlopende muzikale passages en tempowisselingen, maar hij laat ook horen een nog breder spectrum te beheersen. In Throwing The Gift Away bijvoorbeeld, schakelt hij moeiteloos van cleane, hartverscheurende zang à la Nick Holmes van Paradise Lost naar een palet aan agressieve screams. Daarnaast heeft de band flink geïnvesteerd in het muzikale arrangement. Dat klinkt afwisselend, melodieus en op een verlokkelijke manier duister.

Sinds begin dit jaar is drummer Matte Modin (Firespawn) aan de line-up toegevoegd als vervanging van drummer en mede-oprichter van Usurpress, Calle Lönnberg. Hij en Petersson zijn oude bekenden: amper de 18 jaar gepasseerd vormden zij ooit met Fredrik Wallenberg en Peter Åhke het deathmetalgezelschap Embalmed. Dit was in 1989-1990. De contacten zijn warm gehouden en met hernieuwd zwart bloed van drummer Modin (en een nieuw album) laat Usurpress zich nu, alweer ruim 6 jaar onderweg, van zijn beste kant zien.

The Regal Tribe kent een mooie evenwichtige balans tussen doom en death. De eerste vier nummers wisselen rustige, dromerige fragmenten af met heerlijk strakke deathmetalriffs en het deerlijk gebrom van Pettersson. The Halls Of Extinction vormt een bron van kalmte en harmonie, precies halverwege het album. Ook On A Bed Of Straw is weer volledig instrumentaal, terwijl de laatste twee nummers er juist lekker in knallen. Anders gezegd, voor een volledige sfeerbeleving luistert u dit album bij voorkeur in zijn geheel.

Eens kijken waar Usurpress het gaat brengen. Met The Regal Tribe slaan de Zweden in elk geval een interessante nieuwe weg in. Een weg om te volgen.

 

Label:usurpress

Agonia Records, 2016

Tracklisting:

 1. Beneath The Starless Skies
 2. The One They Call The Usurpress
 3. Across The Dying Plains
 4. The Mortal Tribes
 5. The Halls Of Extinction
 6. Throwing The Gift Away
 7. Behold The Forsaken
 8. On A Bed Of Straw
 9. The Sin That Is Mine
 10. In The Shadow Of The New Gods

Line-up:

 • Stefan Pettersson – Vocalen
 • Påhl Sundström – Gitaar
 • Daniel Ekeroth – Bas
 • Matte Modin – Drums

Links:

Score:

82/100