Uriah Heep – Living The Dream

Petje af voor Uriah Heep. De band stevent af op het 50-jarig jubileum – met als enig overgebleven originele lid gitarist Mick Box – en weet na al die jaren nog steeds uitstekende muziek uit te brengen. In de jaren ’80 en ’90 wist de band weliswaar niet veel soeps uit te brengen, maar vanaf Wake The Sleeper uit 2008 levert de band elke drie à vier jaar weer prima werk af. Ook live laat de band nog steeds horen bestaansrecht te hebben.

Opener Grazed By Heaven boezemt het vertrouwen in dat het met Living The Dream ook wel goed zit. Alle typische Heep-elementen zijn weer aanwezig in deze uptempo rocker, zoals de volle Hammond-sound, de wahwah-solo’s van Mick Box en natuurlijk de meerstemmige refreinen. Maar het is vooral zanger Bernie Shaw – inmiddels samen met toetsenist Phil Lanzon ook alweer 30 jaar bij de band – die nog steeds weet te overtuigen.

Op het navolgende titelnummer wordt het tempo wat teruggevoerd, maar dit gaat niet ten koste van de energie. Het is één van de sterkste nummers van dit album en wordt gekenmerkt door de sterke meerstemmige zang en een pakkend refrein.

Zo vuurt de band de ene na de andere rocker op de luisteraar af, om halverwege even gas terug te nemen en ruimte te maken voor de 12-snarige akoestische gitaar op Water’s Flowing. Het epische en afwisselende It’s All Been Said begint stevig, om na een minuut onder begeleiding van piano en strijkers de ruimte te geven aan de stem van Shaw. Vervolgens schakelt de band weer naar de overdrive waarbij de gillende Hammond van Phil Lanzon de hoofdrol opeist om toe te werken naar een epische finale, die doet terugdenken aan het werk van de band in de jaren ’70. Dit is dan ook het beste nummer van de plaat. Met Goodbye To Innocence en Falling Under Your spell levert de band nog twee lekkere recht-toe-rechtaan-nummers af om met het meeslepende Dreams Of Yesteryear het album waardig af te sluiten.

Uriah Heep laat horen na al die jaren nog steeds relevant te zijn en het spelplezier is nog steeds hoorbaar. Dat deze band nog maar lang zo door mag gaan!

Score:

82/100

Label:

Frontiers Music, 2018

Tracklisting:

 1. Grazed By Heaven
 2. Living The Dream
 3. Take Away My Soul
 4. Knocking At My Door
 5. Rocks In The Road
 6. Waters Flowin’
 7. It’s All Been Said
 8. Goodbye To Innocence
 9. Falling Under Your Spell
 10. Dreams Of Yesteryear

Line-up:

 • Mick Box – Gitaar, zang
 • Phil Lanzon – Keyboards, zang
 • Bernie Shaw – Zang
 • Russell Gilbrook – Drums, zang
 • Dave Rimmer – Bas, zang

Links: