Urfaust – The Constellatory Practice

Schandalig dat juist wij dit album zo lang hebben laten liggen. Als vooraanstaand promotor van alles dat uit de lage landen komt hoor je Urfaust in de week van de release toch zeker de aandacht te geven die deze verdient. Nu The Constellatory Practice bij de beste 50 platen van onze lezers hoort is een review natuurlijk zeker nog op zijn plek. Het verhaal van dit illustere duo zullen we dan ook maar als bekend veronderstellen en direct overgaan naar de muziek op deze vijfde langspeler.

Om de heren VRDRBR en IX eigenzinnig te noemen is bijna een understatement. Al vanaf debuutalbum Geist Ist Teufel gaan de heren hun eigen weg. Dit heeft bijzondere albums en EP’s opgeleverd met een altijd herkenbaar geluid met een mix van doom, black en drone/ambient. Dit heeft er ook elke keer voor gezorgd dat er twee kampen zijn: of je houdt ervan of je vind het vreselijk. Zo ook is het met dit nieuwe album, dat meer ritualistisch klinkt dan ooit.

Opener Doctrine of Spirit Obsession is een langzaam sluipende doomtrack waarbij de duistere en hypnotiserende elementen als vanzelf overlopen in Behind the Veil of the Trance Sleep. Hiermee opent een trio nummers dat vooral meditatief van aard is waardoor je pas weer bijkomt uit je trance met Trail of the Conscience of the Dead dat je aandacht vraagt met het geniale stuk op viool. Dit mag zeker het beste nummer van dit album genoemd worden, want afsluiter Eradication Through Hypnotic Suggestion is echt een ambient achtig werkje zoals ik dat nog niet vaak van Urfaust heb gehoord.

Ondanks het feit dat ik liefhebber ben van deze band moet ik hier kritisch zijn. Eén echt direct aansprekend nummer, hoewel meteen misschien wel één van hun beste, op een langspeler is iets te weinig. De andere nummers werken waarschijnlijk uitstekend als geestverruimend middel tijdens een nachtelijke sessie op de bank, maar zeker niet op elk moment van de dag. Daarom onderstaand cijfer maar laat dat je niet stoppen om het zelf te beluisteren.

Score:

73/100

Label:

Ván Records, 2018

Tracklisting:

  1. Doctrine of Spirit Obsession
  2. Behind the Veil of the Trance Sleep
  3. A Course in Cosmic Meditation
  4. False Sensorial Impressions
  5. Trail of the Conscience of the Dead
  6. Eradication Through Hypnotic Suggestion

Line-up:

  • VRDRBR – Drum
  • IX – Gitaar, zang

Links: