Urfaust – Teufelsgeist

De meest occulte band van de Nederlanden zit aan langspeler zes en draagt de naam Teufelsgeist. De heren VRDRBR en IX wilden met hun nieuwe geesteskind de stadia van intoxicatie nabootsen, gaande van euforie tot delirium en smeren dat uit over 33 minuten aan gure ambient/metalstijl, die hen zo kenbaar maakt. Lekker om te lezen, want als me iets irriteerde aan de vorige platen, dan is het wel dat Urfaust minder het leven uit me wist te zuigen met kille ambientgolven en helleklanken.

Fijn dat die intoxicatie snel gaat op Teufelsgeist. De heerschappen hebben eens gekozen voor Nederlandstalige tracks (geen idee of Nederlands ook weerklinkt in deze keelklanken), maar dat even ter zijde. Al zong Urfaust in het Swahili, nog zou geen kat er aandacht aan schenken. Offerschaal Der Astrologische Mengvormen start erg/te euforisch voor een Urfaust-plaat, maar zonder dat het melig wordt. De hoge atmosferische golven laten zelfs een lekker tripperig sfeertje na, maar toch zit ik te wachten op het vervolg. Bloedsacrament Voor De Geestenzieners is gelukkig al alle euforie voorbij en tast naar de kille duisternis die we van het duo gewend zijn. Traag, smerig, niet meer krakend maar toch vunzig. Van Alcoholische Verbittering Naar Religieuze Cult doet wat het zegt en creëert een dromerige horrorlaag die heerlijk opbouwt, de grommende hellegronden doorploegt om uiteindelijk over te gaan tot De Filosofie Van Een Gedesillusioneerde. Dat is een basrijk en repetitief nummer waar je prima bij wegzakt om tot slot helemaal te verdwijnen in de pikzwarte duisternis van het ambientnummer Het Godverlaten Leprosarium.

Je hoort het ongetwijfeld al, dat ik een fan ben van die oude hellekrochten die deze band zo uniek wist te creëren. Toegegeven mis ik het hellegekrijs nog wat van de Drei Ritualen Jenseits Des Kosmos- en Der Freiwillige Bettler-dagen, waarbij mogelijk de donkerste muziek gemaakt werd uit de muziekgeschiedenis van de Nederlanden. Toch vind ik dit experiment meer dan geslaagd, met een hint aan atmosferische trips, maar een meerderheid aan psychedelische ambientlagen die je met melancholie overspoelen. Mooi voor deze donkere wintermaanden.

Score:

80/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

  1. Offerschaal der astrologische mengvormen
  2. Bloedsacrament voor de geestenzieners
  3. Van alcoholische verbittering naar religieuze cult
  4. De filosofie van een gedesillusioneerde
  5. Het godverlaten leprosarium

Line-up:

  • VRDRBR – Drum
  • IX – Gitaar, zang

Links: