Upon a Burning Body – Fury

Volgers van Zware Metalen weten dat ik niet meteen “voor de core” ben. Nederland mag me For I Am King en The Royal geven, België When Plagues Collide, en voor de rest luister ik best wel graag naar Thy Art is Murder en Breakdown of Sanity. Dat is het zowat. Nu en dan verzeilt er wel eens een metalcoreband in een playlist links of rechts en check ik de naam. Een aantal keer was die naam Upon a Burning Body. Niet dat ik de band zo fantastisch vind, check gerust de reviews van The World Is My Enemy en Straight From The Barrio.


Waar de vorige albums me met een verdeeld gevoel lieten stillen is het nu een andere situatie. Ik mag jullie namelijk vertellen dat Upon a Burning Body zijn beste album tot op heden heeft uitgebracht, althans als je net van de zwaarmetalen kant komt afgestoven. Upon a Burning Body combineert nu namelijk zijn troeven met krachtige NWOAHM en minder groovende gitaarswings. Niet alleen dat, het klinkt ook bijzonder cacthy en bepaalde teksten bevatten dermate veel introspectie en pep dat je er moeilijk omheen kan, zelfs als je van het vermijdende type bent. A New Responsibility moet je lezen, Clarity ook, Who Am I ook, Humbling My Skin ook. Een aantal van de nummers op deze plaat vinken ook een pak hokjes aan en daardoor categoriseer ik dit album ook in een hogere klasse dan de vorige. A New Responsibility, zoals genoemd, Snakes Eyes (met zijn thrashy insteek), Fury (met lekker staccato gitaarwerk), Clarity (op het djenterige af, helaas met vrij jankerige cleane zang),  Who Am I (vette pep) en southern metal met Ill Niño zangerigheid op Code of Honor, inclusief heel wat pitvibes. Dat zijn een pak nummers die in de repeat komen te staan als je het mij vraagt.


Festivalmetalcore met een pak jongensachtige Lamb of God-streken, springerige-core viriliteit en een zekere dosis nu metal-hitgevoeligheid. Dat kan slechter. De naam Upon A Burning Body mag echt wel in de subtop van het subgenre geplaatst worden wat mij betreft.

 

Score:

81/100

Label:

Seek & Strike, 2022

Tracklisting:

1. A New Responsibility
2. Snake Eyes
3. Shapeshifter
4. Meltdown
5. Thunderheart
6. Kill the Ego
7. Clarity
8. Sweet Serenity
9. Who Am I
10. Code of Honor
11. Humbling My Skin

Line-up:

  • Danny – Keel
  • Ruben – Gitaar
  • Tito – Drums
  • Thomas – Bas

Links: