Unto Others – Strength

Unto Others/Idle Hands knalde mij in 2019 net niet omver met de magistrale plaat Mana. Ik ga nu alvast twee zaken toegeven: van de naamsverandering ben ik geen fan en de verwachtingen voor die plaat lagen toen eigenlijk heel laag. Makkelijk scoren dan want als je niets verwacht, kan je alleen maar positief worden verrast. Dit kan niet gezegd worden van het nieuwe album. Wie een plaat als Mana kan afleveren krijgt nooit meer dit voordeel van de twijfel. Deze Strength wordt hier dus kritisch, maar met een hoog verwachtingspatroon ontvangen.

Unto Others heette tot niet zo lang geleden nog gewoon Idle Hands. Helaas moest de band eind 2020 zijn naam veranderen wegens een schending van een handelsmerk. Er bestond al een ander soort Idle Hands en deze wilde dus niet geassocieerd worden met gothic metal. Jammer.

Nu niet dat ik zo gek ben op gothic metal – verre van zelfs – maar Unto Others kan als geen ander metal met 80’s dark wave samenbrengen. Een fantastische combinatie als je het mij vraagt. Dit nieuwe album – de eerste plaat als Unto Others – is er dan ook weer knal op. Duister, beladen en kwaad op de wereld. Dit is kort samengevat wat deze plaat belooft.

Eigenlijk is er bij ieder nummer wel iets wat me uitstekend bevalt. De lekkere gitaarsolo op Destiny, de new wave-ballades als Little Bird of Hell Is For Children. Het nostalgische geluid van titeltrack Strength – met zowaar fluitende vogels op de achtergrond – of het iets hardere werk zoals Heroin waarmee de plaat wordt op gang gefloten. Ik kan niet direct een favoriet naar voren schuiven. Meestal is dit een heel goed teken.

Het is echter niet allemaal goud wat blinkt. Nummers als Why of Just A Matter Of Time klinken wat ondoorbakken en bieden geen echte meerwaarde buiten wat vulling en sfeerschepping. Ah, ik klaag liever over de nieuwe, dwaze bandnaam dan die paar nummers die me minder mee hebben.

Steek een jonge Robert Smith van The Cure in een metalband en die zal ongetwijfeld als Unto Others klinken. Zeker bij een nummer als Summer Lightning is de invloed van Smiths band enorm goed hoorbaar. Fans van dark wave, deze The Cure of lang vervolgen underground geluiden uit de vroege jaren ‘80 zijn bij dit album aan het juiste adres. De hele plaat beweegt zich voort in de schaduw en weet vanuit zijn eigen duisternis de juiste snaren te raken. De band tankt ook inspiratie bij illustere bands als Danzig, Type O Negative, Joy Division en The Mission. Melodieus, maar toch alternatief. Dansend op synthesizer, maar toch flirtend met heavy metal als genre. Een heerlijk verfrissende combinatie hoor.

Terecht wordt dit album op heel wat websites in de top dertig of zelfs top twintig van het jaar geplaatst. Ook bij Zware Metalen – en in mijn persoonlijke top twintig – kreeg deze Strength een vrij hoge positie in de lijst van 2021. Vandaar ook deze recensie. Dit album moest zeker en vast nog besproken worden door ons. Ben je niet bekend met dit soort muziek? Haal jezelf eens uit je comfortzone als nieuwjaarsvoornemen en geef de unieke sound van Unto Others eens de kans die het verdient.

Score:

88/100

Label:

Roadrunner Records, 2021

Tracklisting:

 1. Heroin
 2. Downtown
 3. When Will Gods Work Be Done
 4. No Children Laughing Now
 5. Destiny
 6. Little Bird
 7. Why
 8. Just A Matter Of Time
 9. Hell Is For Children
 10. Summer Lightning
 11. Instinct
 12. Strenght

Line-up:

 • Brandon Hill – Basgitaar
 • Colin Vranizan – Drums
 • Sebastian Silva – Gitaar
 • Gabriel Franco – Zang, gitaar

Links: