Unsouling – Vampiric Spiritual Drain

Goddomme wat is dit nu weer, is mijn eerste gedachte wanneer ik lees dat Unsouling death metal en darkwave met elkaar tracht te combineren. Los van elkaar of samen in één formule? Nou ja, eigenlijk allebei wel, zo is mijn eerste conclusie na de eerste luisterbeurten van het debuut Vampiric Spiritual Drain. Gegrepen door het concept van voorman A.S. die nog het meest gekend is van zijn werk bij het Amerikaanse Feral Light geef ik zijn nieuwe band, project of wat dit dan ook mag zijn, een kans.

En de combinatie werkt, durf ik wel te stellen, althans voor mij. En ik schrijf deze recensie, ja! Al kan ik mij voorstellen dat er een hoop lui zijn die hier letterlijk niet goed van worden, misschien onpasselijk zelfs. Maar ik schrijf hier enkel en alleen maar op, wat ik zelf hoor en ervaar. A.S. heeft een gruwelijke, bijna horroreske vocaal, die plaatsvervangend op uw agressie-voelsprieten werkt. Wanneer u de beste man hoort schreeuwen lijkt het wel alsof heel de wereld implodeert.

Deze muziek is niet puur bruut om enkel en alleen bruut te doen; het darkwave-aspect bestaande uit bijvoorbeeld toetsmelodieën hoort u ook nog, best hoorbaar tijdens Weightless Immovable Anchor. Verder hoor ik heel wat dissonante en soms wat melancholische gitaarriffs. De twee kortere nummers Taileater en Endless Plateau kennen ieder een geheel eigen klank en kleur en lijken als overgangsfases te dienen. Het aritmische en tegendraadse The Wolf and Ascension heeft vast en zeker een co-relatie met het openingsnummer The Wolf and Survival. Het is voor mij niet zo logisch om op deze complexe manier te musiceren, doch toegegeven, het smaakt mij wel.

Naast de positieve indruk zijn er ook wel een aantal punten die mij minder bekoren. Zo kan ik bijvoorbeeld vrij weinig met de lange uitgeleide van het afsluitende nummer. Die darkwave is helemaal okay, maar ik wil er ook weer niet spreekwoordelijk in baden. En soms zijn de ideeën net wat teveel van de hak op de tak, lopen melodieën niet helemaal lekker in elkaar over, of klinken de orgeltoetsen net iets te vreemd binnen het totale spectrum. Al met al laat de Amerikaan met Unsouling wel een vrij interessant en complex debuut laten horen. Het is eentje voor de fijnproevers die weer eens wat anders willen, zo met de vreemde, eerder besproken invloeden en ook een aantal zuivere vocalen.

Death en darkwave, wie had dat nou gedacht… mag ik A.S. verzoeken om zijn creatieve brein nogmaals in te zetten voor een gehele uitgave in de trant van The Ladder of Broken Backs? Dit is zonder meer een beestachtig nummer dat bij benadering nog het meest doet denken aan het werk van een band als The Ruins of Beverast.

Score:

81/100

Label:

I, Voidhanger Records, 2024

Tracklisting:

  1. The Wolf and Survival
  2. The Ladder of Broken Backs
  3. Taileater
  4. Floating Key
  5. Weightless Immovable Anchor
  6. Endless Plateau
  7. The Wolf and Ascension

Line-up:

  • A.S. – Alles

Links: