Unru – Die Wiederkehr Des Verdrängten

We dringen binnen, diep in de korst van de Duitse aarde en stoppen ter hoogte van Bielefeld en komen daar de vijf leden tegen die zich verenigd hebben onder de naam Unru. Babylon Doom Cult Records zag in dat dit Duitse vijftal met hun tweede album Die Wiederkehr Des Verdrängten een sterke opvolger had geschreven voor Als Tier Ist Der Mensch Nichts. Unru speelt een grove, ruige mix van Duitse jaren ’90 hardcore, crust en black metal. In bijna één uur worden er vijf nummers gebracht, waarvan Kråkstad en het titelnummer buiten beschouwing gelaten, vlotjes over de tien minuten wordt gecomponeerd. Zelf haalt de band naast bovenstaande subgenres ook bands als Mayhem, Ultha, Terzij De Horde en Mount Eerie als voorbeelden aan.

De invloeden van de reeds vermelde subgenres zijn direct merkbaar in het productionele aspect van dit album, in de afstelling van de instrumenten en hun basisgeluid. Heerlijk ranzig en ruw. De invloeden van de bands die werden aangehaald hoor je dan weer duidelijk in de structuur van de riffs en de gebruikte thema’s. Het lijkt in eerste instantie een chaotischer geheel, maar niks is minder waar. Zeker het titelnummer heeft iets groezeligs en gemeens over zich hangen. Waarschijnlijk is het gebruik van de synth, die dient als een koud en versleten achtergronddeken, daar niet vreemd aan. Hiervoor is met Kråkstad dan wel een nummer gepasseerd dat zich presenteert als een uitgetrokken, lange, synth-gedragen intro. De feeërieke vrouwenvocalen in combinatie met hier en daar een verloren gitaarpartij geven dat nummer nochtans wel iets speciaals mee.

Het vervolg van de plaat, met nummers als Ein Haug Der Freiheit en Hungersteine, is een zurig tranendal dat uitgegraven wordt door robuuste riffs die hier eerder lang de tijd voor krijgen, strakke drumpartijen die hiervoor het ritme aangeven en dragende synth-thema’s die voor de subtiele afleiding zorgen. Nu en dan zwemt er in het ondiepe een verzameling stemmen voorbij, dan weer ruw en smerig en zuiver en mooi. Het afsluitende Eintausend Stimmen mag je zeker niet overslaan. Het omvat toch een aantal robuuste riffs met een erg melodische en ietwat scherpe rand.

Interessante plaat, dit Die Wiederkehr Des Verdrängten. Je proeft de invloeden, je smaakt de zurigheid en je kan gerust stellen dat de mix die Unru maakt van verschillende subgenres vooral afgekruid wordt met rauwe black metal.

Score:

75/100

Label:

Babylon Doom Cult Records, 2022

Tracklisting:

  1. Kråkstad
  2. Die Wiederkehr Des Verdrängten
  3. Ein Haug Der Freiheit
  4. Hungersteine
  5. Eintausend Stimmen

Line-up:

  • T. – Basgitaar, zang
  • S. – Gitaar, zang
  • H. – Drum, percussie
  • L. – Gitaar, orgel
  • E. – Synth, zang

Links: