Unleashed – The Hunt for the White Christ

Het Zweedse Unleashed staat al bijna 30 jaar voor kwaliteitsvolle death metal. Ze hebben één inspiratiebron: de Vikingen. Tegenwoordig niet bijster origineel, maar je mag Johnny Hedlund en de zijnen gerust als één van de grondleggers van de viking metal beschouwen. Dat waren ze 30 jaar geleden en dat zijn ze vandaag nog altijd. The Hunt for the White Christ is de dertiende (!) langspeler.

Wie verwacht dat Unleashed zichzelf heeft heruitgevonden, is eraan voor de moeite. De band maakt nog steeds dezelfde midtempo death metal die ze al decennia maken. Het moet gezegd, ze doen dat nog steeds uitstekend. Het is indrukwekkend hoe deze oude rotten na twaalf albums nog steeds frisse riffs kunnen schrijven. Unleashed heeft het altijd al van uitstekend gitaarwerk moeten hebben en door de moderne productie komen de riffs en de solo’s uitstekend tot hun recht.

Origineel is het – zoals verwacht – nergens. Een nummer als Terror Christ is bijvoorbeeld ronduit saai te noemen. Vocaal (en tekstueel trouwens) blijft Johnny Hedlund ook een beetje eentonig. Toch is er geen sprake van metaalmoeheid. Unleashed klinkt nog steeds snedig en troeft nog maar eens heel wat jongere bands af, gewoon door hun beproefde recept tot in de perfectie uit te voeren.

Unleashed is Unleashed en dat gaat niet meer veranderen. The Hunt for the White Christ is nog maar eens een sterk album in een stilaan eindeloze reeks. Niet verrassend, niet origineel, maar ook niet versleten.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

 1. Lead us Into War
 2. You Will Fall
 3. Stand Your Ground
 4. Gram
 5. Terror Christ
 6. They Rape The Land
 7. The City of Jorsala Shall Fall
 8. The Hunt for White Christ
 9. Vidaurgelmthul
 10. By The Western Wall
 11. Open to all the World

Line-up:

 • Johnny Hedlund – vocalen, bas
 • Anders Schultz – drums
 • Fredrik Folkare – gitaar
 • Thomas Olsson – gitaar

Links: