Unleashed – No Sign Of Life

Unleashed ken ik van de verzamel-cd’s die vroeger bij tijdschriften als Ablaze en Nordic Vision zaten. Diverse labels hadden ook van die albums en Unleashed zat er altijd wel tussen. Ik herinner me dat het me toen al opviel dat er niet heel veel verschil in de nummers zat, ook al zaten er een handvol jaren tussen de nummers die ik dan hoorde. Het lot, in de figuur van mijn vrouw die vond dat ik mijn rommella even moest opruimen, bepaalde dat ik die verzamel-cd’s weer vond en dat leverde een hoop ‘Ohja!’ en ‘Pffff….’ -momenten op. Unleashed zat aan de goede kant en toevallig stond deze nieuwe plaat in het aanbod voor de recensenten. No Sign Of Life is de titel en het is de veertiende plaat in dertig jaar. Je kunt een hoop zeggen, maar niet dat ze lui zijn.

Misschien had de oplettende lezer al meegekregen dat ik eigenlijk niet zo’n hele grote fan ben en dat ben ik met No Sign Of Life ook niet geworden. Heel oneerbiedig gezegd, denk ik dat Unleashed al veel te lang door aan het gaan is. Of beter nog, ze hadden na het album Odalheim uit 2012 met opgeheven hoofd de pijp aan Odin moeten geven. Unleashed heeft twee problemen en die zijn ook niet te missen. Punt één, het is ontzettend veel van hetzelfde. Muzikaal en tekstueel gezien is de rek er al een tijdje uit. Ik ben gek op boerenkool, maar elke dag boerenkool is ook niet alles. Unleashed debuteerde in 1991 met op Vikingen geïnspireerde death metal en Unleashed speelt anno 2021 op Vikingen geïnspireerde death metal. Het is wat lullig om te zeggen, maar het is klaar. Het nummer You Are the Warrior is exemplarisch wat dat betreft, een simpel riedeltje, een heel simpele tekst, die dan wel weer live heel populair zal zijn. Genregenoten Necrophobic zijn niet zo actief, maar komen wel keer op keer met kwaliteit op de proppen. Ons eigen God Dethroned staat ook kilometers boven onze Zweedse vrienden op de ladder.

<center<

Nee, dit gaat mijn jaarlijst niet halen. Het is te simpel, te veel hetzelfde, totaal geen spanning, de sporadische hoogtepunten pik je er na twee luisterbeurten wel uit en dan kom ik helaas tot een laag cijfer. Mocht je nu fan zijn en de vorige dertien platen over het algemeen prima te pruimen vinden, dan mag de middelvinger naar mij omhoog en dan moet je dit vooral wél halen.

Score:

60/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. The King Lost His Crown
 2. The Shepherd Has Left the Flock
 3. Where Can You Flee?
 4. You Are the Warrior!
 5. No Sign of Life
 6. The Highest Ideal
 7. Midgard Warriors for Life
 8. Did You Struggle with God?
 9. Tyr Wields the Sword
 10. It Is Finished
 11. Here at the End of the World

Line-up:

 • Johnny Hedlund – Zang, Bass
 • Anders Schultz – Drums
 • Tomas Olsson – Gitaar
 • Fredrik Folkare – Gitaar

Links: