Unholy Craft – Saa Mørkt, Saa Mektig

Ja, ik weet het! Het lijkt wel of Zware Metalen en dan nog meer specifiek mijn mailbox een abonnement heeft op releases van bepaalde labels. Zo ook de releases van het Duitse Purity Through Fire Records. Maar wat kan ik er aan doen dat die labels en dus ook onze Duitse vrienden vaak heel wat lekkers aan de man brengen. Dus dan doen we gewoon vrolijk verder en beluisteren we toch ook gewoon de nieuwste Unholy Craft. Peregrinus of Praefuro, de enige man achter deze van oorsprong Noorse blackmetalband, heeft al menige gitaarsnaar beroerd of opnameknop ingedrukt in de afgelopen jaren. De laatste tijd krijgt hij wel hulp op de drumkruk van niemand minder dan Ggatzshriieghk (Altertum, Vorgfang).

Peregrinus doet bovenstaande in bands als Kvad en Solus Grief maar dus ook in Unholy Craft. Dit Saa Mørkt, Saa Mektig is album nummer drie. De heer Peregrinus is dus een veelschrijver want enkel en alleen met deze band, die boven het doopvont werd gehouden in 2023, bracht hij al twee volwaardige platen en een splitalbum uit. Als dat maar goed komt. Ik stelde immers ooit: Veelschrijverij is nefast voor de feestvreugde net als veelwijverij. En dat kan je bezwaarlijk en moeilijk anders dan een waarheid als een koe noemen of hoe heet die herkauwer. De muziek van deze Noorse band schurkt vervaarlijk dicht tegen Darkthrone‘s Peaceville-trilogie, Gorgoroth ten tijde van Pentagram, Antichrist maar ook oude Ancient, Kvist, Sorhin of Fimbulwinter. Binnen de filosofie van deze bands passen ook geen geluidsclips, ‘fancy’ videotoestanden en ik weet niet wat nog.

Goed, dan stappen we gewoon de donkere winterse nacht in. Kijk wel uit want voor je het weet raak je vast in de meters dikke sneeuwlaag die zich de afgelopen dagen heeft verzameld. De heer Peregrinus heeft er weinig of geen compassie mee, want samen met de heer Ggatzshriieghk wordt er meteen stevig van jetje gegeven. Krassende vocalen, schurende gitaarpartijen met, naar de achtergrond geduwd, de drumpartijen. Het titelnummer brengt je van hetzelfde laken een pak of van hetzelfde ijskoude sneeuwdeken een sjaal. Monotone, robuuste hondsagressieve black metal wordt er je voorgeschoteld. Weinig of schrijf maar gerust geen compromissen. Er is geen plaats voor fijnmazigheid, viriliteit, dynamische spanningsbogen. Niks van dit alles. Gewoon hengsten, raggen, schuren, slijpen, prikken, steken, snijden of ik weet niet wat nog.

Een plaat van dit Noorse Unholy Craft en zo dus ook dit Saa Mørkt, Saa Mektig moet je niet opzetten voor je plezier. Deze moet je in speler pleuren, tyfen, duwen wanneer je kotsmisselijk wordt van al die debielen rond je. Deze moet je op je speler laten ronddraaien wanneer je hondsziek wordt van heel de situatie. Zo dus kies je moment maar uit.

Score:

75/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2024

Tracklisting:

  1. Into The Cold Winter Night
  2. Saa Mørkt, Saa Mektig
  3. Jærtegn
  4. Evig Er Nattehimmelen
  5. Betrayal, Wrath, Judgement
  6. Den Siste Lange Sorg
  7. La Asken Regne
  8. The Nighttime Spear Piercing

Line-up:

  • Peregrinus – Zang, gitaar, bas
  • Ggatzshriieghk – Drums (sessie)

Links: