Ungoliantha – The Howl In The Waste

Deze vijf track EP komt aanwaaien vanuit het verre Oekraïne. In 2015 zou de voorganger van deze EP moeten gepasseerd zijn: Through The Chaos, Through Time, Through The Death. Ik moet zeggen dat de postbode deze langspeler toch niet in mijn brievenbus heeft gedropt. Ungoliantha is een band met de nodige ervaring. Hij bestaat al sinds 1996 en houdt zich sindsdien bezig met alles wat met duisternis en mystiek te maken heeft. Vandaar waarschijnlijk ook de bandnaam, een verwijzing naar een figuur, meer nog een soort spin, die verscheen in een van de vele werken van J.R.R. Tolkien en dan met name De Silmarillion.

Nu, Ungoliantha speelt black metal en dit met een melodische rand. Deze komt dan voornamelijk vanuit de keyboardpartijen. De snelheid wordt voornamelijk hoog gehouden door blast beats en dubbele basritmes. Geen duizelingwekkende snelheden wel te verstaan. Er wordt echter ook tijd gemaakt voor mid-tempo momentjes. Alles wordt degelijk aan elkaar gekeeld, weliswaar vrij monotoon. De gitaarpartijen blinken niet uit en alzo wordt alles toch een beetje saai. Het meest spannende nummer is Ghost Wanderer. Lekker gitaarthema en sterke vocalen. Tevens zit er in dit nummer ook een voorzichtig doch lekker keyboardpartijtje, netjes. De EP wordt afgesloten met een Lord Belial cover, (misschien ook wel een band waarmee hij het best te vergelijken is) en een overbodige outro (een geluidsfragmentje uit Lord Of The Rings verwijzend naar de bandnaam).

Tja, de postbode had ook dit schijfje mogen houden voor persoonlijk gebruik. Of zoals de soepboer wel eens zegt: “niet veel soeps”.

Label:

Eigen beheer, 2019.

Tracklisting:

  1. The Old Blind Man
  2. The Howl In The Waste
  3. Ghost Wanderer
  4. Hymn Of The Ancient Spirit Of The Forest (Lord Belial Cover)
  5. Spawn Of Ungoliantha

Line-up:

• Beard – drum
• Lord Sinned – zang, bas
• Lina – keyboards
• Griz – gitaar
• Lyss Flanscallan – basgitaar

Links:

• Ungoliantha Bandcamp
• Ungoliantha Facebook