Unfathomable Ruination – Decennium Ruinae

Een EP van deze aimabele Britten. Unfathomable Ruination ging met Enraged and Unbound duidelijk richting het ongepolijste geluid. Old school zou ik zeggen, maar volgens sommigen is er geen old school. Het is death metal of plastieken meuk. Dit is death metal.

Unfathomable Ruination heeft zijn technische met grind overladen death metal ingepakt in een ditmaal nog ongepolijster jasje dan we gewend zijn. De ongespannen snare steekt overal bovenuit als een grote middelvinger naar iedereen die gepolijste muziek doordrenkt met keyboards wil horen. Suspended in Entropic Dissipat klinkt alsof het over goregrind gaat. Dit is Decennium Ruinae en wat verwacht je? Typerend aan deze band zijn de plotselinge, groovende vertragingen en de beerputgrunts van Ben Wright. Hij probeert geeneens bruut te klinken, dat doet hij van nature. De distortion van de gitaren biedt een totaal verwrongen geluid, waar af en toe een heldere solo doorheen mag piepen. The Great Contaminator is daar een mooi voorbeeld van.

Disciples of Pestilence start met een kalm intro waardoor je je even afvraagt of je nog dezelfde EP luistert. Je hebt net genoeg tijd om je bureau weer rechtop te zetten, de gordijnen netjes te hangen en je vrouw van de grond op te rapen nadat je haar per ongeluk een vuistslag op haar kanis gaf, omdat je door de kneiterharde tracks even dacht dat je middenin een moshpit stond. Voor de mensen die na maart 2020 zijn geboren: een moshpit is een soort gezamenlijk dansje dat je uitvoert omdat je helemaal enthousiast wordt van de muziek, die door een groep muzikanten live wordt gespeeld. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar geloof mij: dat wil je meemaken. Hoe dan ook: het laatste liedje is ineens een stuk technischer en melodieuzer. Duidelijk een liedje dat je op een EP zet omdat hij eigenlijk nergens echt past. Wel leuk om de band een keer op die wijze weer bezig te horen.

Decennium Ruinae is georganiseerde chaos zoals 2021 dat is. Unfathomable Ruination laat een paar verschillende kanten van zichzelf zien. Vooral de opener is me bijgebleven. Hopen dat er binnenkort weer een nieuwe plaat volgt, maar prijs uzelf tot die tijd gelukkig met dit cadeautje.

Label:

Willowtip Records, 2021

Tracklisting:

  1. Suspended in Entropic Dissipat
  2. A Withered Embrace
  3. The Great Contaminator
  4. Disciples of Pestilence

Line-up:

  • Ben Wright- Vocalen
  • Daniel Herrera- Gitaar
  • Ross Piazza- Gitaar
  • Jake Law- Basgitaar
  • Doug Anderson- Drums

Links: