Unaligned – Inner Dimensions

Communication is your ticket to success if you pay attention and learn to do it effectively.” Deze quote is afkomstig van Theo Gold – de auteur van Positive Thinking: Change Your Attitude, Change Your Life! – en wordt er bij menig managementcursus straf ingepompt. Nu hoef je dat soort cursussen echt niet te volgen om te weten dat heldere en tijdige communicatie een hoop onduidelijkheid voorkomt.

Ontstaan uit een vriendschap en hun gezamenlijke voorliefde voor zware muziek zijn Andrew Guia en Taylor Tidwell het project Unaligned gestart. En er wordt door de band hoog ingezet: “Unaligned takes pride in their originality and aspires to advocate individuality in both sound and theme, as well as thought, and to carve our own path and legacy amongst the metal genre and music as a whole.” Het siert het tweetal dat ze een blijvend stempel op de wereld van muziek willen drukken. Maar het doet je toch ook afvragen waarom er bands zijn die dusdanig hoge drempels opwerpen in hun promopraatje?

Het praatje betreft hier de EP Inner Dimenions, die oorspronkelijk het levenslicht op 22 april 2022 zag.  De band bracht het in eigen beheer in digitale vorm en op CD uit. Inner Dimenions werd goed ontvangen en blijkbaar ook goed verkocht. Of om toch maar weer de eigen woorden van de band te gebruiken: “We even recently hit the milestone of officially selling over 100 physical copies of our CD” (Facebook, september 2022). Altijd fijn om te zien als succesjes – hoe groot of klein dan ook – gevierd worden. Maar waar komt dan alleen de zin ‘Due to the popularity of their latest album, Inner Dimensions, technical death metal outfit Unaligned will be releasing the album on CD.’ in het promopraatje vandaan? Hoezo uitbrengen? Gaat het hier simpelweg niet om een herdruk? Is er wellicht iets wezenlijks veranderd aan de uitvoering op deze versie? Na de oorspronkelijke release van Inner Dimensions trad gitarist Shane Dreher toe tot de band. Is dat dan reden genoeg om het album opnieuw op CD uit te gaan brengen? Wat het ook is, de verwarring is gezaaid.

Leg je de EP langs de door de band zelf hoog opgeworpen meetlat en laat je alle onduidelijkheid over deze release meewegen, dan weet je eigenlijk dat Unaligned op voorhand een wedstrijd speelt die sowieso moeizaam zal blijken te zijn en waarvan het moeilijk is om er als winnaar uit te komen. Ach, laten we de muziek maar voor zich spreken.

Met de nummers Void Wraith en Kenopsia liet de band ons begin 2022 met hen kennismaken. Beide nummers zijn ook allebei terug te vinden op Inner Dimensions. Tekstueel blijkt Inner Dimensions een conceptalbum te zijn, dat de luisteraar diep meeneemt in de toevlucht van zijn eigen geest en uitdaagt de strijd aan te gaan met de innerlijke onrust. Overwinnen of overwonnen worden is het motto. Brutaliteit, groove en zwaarte bepalen het geluid op de zes nummers op het album. Ondanks dat de band zoekt naar variaties in tempo, komt de EP toch wat eenzijdig door. Hier en daar zijn er fraaie uitspattingen en uitstapjes aangebracht, zoals het soleerwerk in Transient Gate, de spaarzame piano aan het einde van Of Chaos en de wat speelsere start van Void Wraith. Maar het is niet voldoende om de eenzijdigheid, die voornamelijk aangebracht wordt door de grauwe, nauwelijks variërende vocalen en de voortdurend aangehouden zelfde ambiance, helemaal weg te nemen. Begrijp me niet verkeerd; aan de uitvoering en inkleuring van de zes composities mankeert op zich weinig tot niets, ware het niet dat we dit al vaker in een aangenamere, verfrissendere uitvoering voorbij hebben horen komen.

Inner Dimensions is een weliswaar een aangename kennismaking met deze technical death metal band uit Florida, maar toont tegelijkertijd dat er nog de nodige ruimte is om te groeien. Het streven om iets origineels te brengen mag nobel zijn, maar er is nog flink wat schaafwerk nodig voor de band dat doel überhaupt in het zicht heeft. Terug naar de tekentafel? En wellicht meteen op zoek naar iemand die, voorafgaand aan de release van het album, niet enkel hoogdravende volzinnen de wereld in slingert?

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Inner Dimensions
  2. Transient Gate
  3. Of Chaos
  4. Kenopsia
  5. Occhiolism
  6. Void Wraith

Line-up:

  • Andrew Guia – Vocalen
  • Taylor Tidwell – Gitaar, basgitaar
  • Shane Dreher – Gitaar
  • Jack Blackburn – Drums

Link: