Umbrûk – Urkenlad

Jullie trouwe lezertjes van Zware Metalen houden wel van grauwe ijskoude black metal toch? Mag het nog een tandje kouder? Ik heb hier het eenmansproject Umbrûk met Siberische black metal. Het album heet Urkenlad (ik blijf Urkenland lezen). Urkenlad is zijn tweede poging om muziek te maken, na een EP eerder dit jaar.

Om te laten zien dat ik mijn best doe, heb ik uitgezocht wat Umbrûk betekent. Het klonk nogal alsof het uit Lord of the Rings komt. Dat komt het ook. Het betekent ‘Jouw wereld’ in de ‘zwarte taal’. Dat klinkt toch gelijk een stuk minder kwaadaardig. Het had een liedje van Kinderen voor Kinderen kunnen zijn. Urkenlad betekent daarentegen helemaal niks. De titels van de liedjes laten zien dat The Lord of the Rings een duidelijke inspiratiebron is voor deze heer.

De kracht van de herhaling is het uitgangspunt. Simpele ijskoude thema’s worden afwisselend herhaald tot je daadwerkelijk de Siberische vlakten voor je ziet verschijnen. Op die vlakten loopt verder nog een ork een en ander te schreeuwen. Het blijken de vocalen te zijn. Deze zijn wat op de achtergrond in de mix gezet, en dat geeft wel een goed evenwicht in de muziek. De vocalen klinken primordiaal en bijna dierlijk, met af en toe een hoge gil. De riffs zijn een twijfelgeval. Neem Rothum als voorbeeld: het begint echt ontzettend matig, maar halverwege komt er ineens een lekker sfeervolle doch eenvoudige riff door. Het is typerend voor deze release. De overgangen vallen onvoorspelbaar als een ijspegel van je dak. Zeer sfeervolle spitsvondige riffs worden door Umbrûk afgewisseld met inwisselbare akkoordenprogressies binnen een minuut (Ithryn). Het outro Caemetrium is ronduit lachwekkend. Doe even normaal zeg, met je kutkeyboard en dan willekeurig een paar toetsen indrukken.

Urkenlad is een consistent eenvoudig blackmetalplaatje. Koud is het zeker, maar de songwriting kan echt nog een pak vloeiender. Een doorsnee koude release waarbij handschoenen geen overbodige luxe zijn. Het is simpel, maar koud en het voelt alsof er een constante poolwind op je nek staat zolang je deze plaat hebt aanstaan. De focus ligt op de gitaar, en de man beheerst die op een b-diplomaniveau als ik het zo inschat. De drumcomputer zou nog een stuk stellender kunnen zijn zodat de afhankelijkheid van de gitaar wat minder extreem wordt. Luistertips: Rothum, Nekromant

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Kopf
  2. Haunt um thaw
  3. Rothum
  4. Ungol
  5. Ithryn
  6. Giants (Obor)
  7. Wirbelwind
  8. Nekromant
  9. Caemeterium

Line-up:

  • Aghonion Aarseth – Alles

Link: