Ulvhedner – Legd

Dit album Legd werd reeds in 2020 opgenomen door het Noorse Ulvhedner. Hij bracht dit in eigen beheer uit. Nu komt Hellstain Productions met een heruitgave op CD, cassette en vinyl. Vermoedelijk om de band die reeds actief is sinds 1993 terug in het juiste daglicht te plaatsen. Wat op zich geen kwaad kan, want als je gaat kijken wat er tussen 1993 en 2022 is uitgekomen heb je aan een paar vingers genoeg. Voor deze release is er toch wel werk gemaakt,q want niet alleen is er een nieuwe hoes ontworpen ook is er wat geknutseld aan het initiële geluid. Nog altijd is het Svein Terje Solvang die de motor is achter deze band, een band die zijn wortels vindt in de folk en pagan geïnspireerde black metal. Denk dan aan bands als oude Enslaved, Windir, Taake of Helheim.

Legd start met het eerste hoofdstuk dat de titel meekreeg Viljeløst. Je krijgt wat je bestelt natuurlijk en ditmaal is dat echte Noorse black metal in de oude stijl. Sterke riffs, puntige melodieën en baspartijen die toch vaak hun eigen lagen leggen. Nu en dan wat rustig, dreigender getokkel alvorens de hel weer losbarst. Zo glijdt Viljeløst geluidloos over in het tweede hoofdstuk Vonlaushet. Je krijgt ook in dit nummer voor het eerst de obligate cleane partijen te horen, ook al is het maar luttele ogenblikken. Verder is het vooral het rasperige keelgeluid van Bjørnar die de forsing voert. Het wordt interessanter wanneer de heren de snelheid wat opvijzelen zoals in Frostnatt bijvoorbeeld of Tung Og Trøtt I Beina. Wanneer het gezelschap een versnelling terugschakelt en opzwependere drumdynamieken bovenhaalt verzandt de boel een beetje en kunnen de wat droge gitaarthema’s de boel toch niet helemaal bevochtigen. De cleane lijnen zijn degelijk maar kunnen je nergens echt overtuigen.

Degelijke blackmetalplaat met wat paganeske en folky elementen die echter nooit volledig de bovenhand nemen. Bij momenten blijft het toch een wat te monotone plaat met te weinig hoogtepunten, te weinig opvallende elementen. Pluspunten zijn wel de erg doorleefde vocalen en de baspartijen die vaak hun eigen lagen leggen en wat afwijken van de basislijn.

Score:

70/100

Label:

Hellstain Productions, 2022

Tracklisting:

 1. Første Kapittel: Viljeløst
 2. Andre Kapittel: Vonlaushet
 3. Frostnatt
 4. En Storm Der Ute
 5. Tung Og Trøtt I Beina
 6. Solnedgang
 7. Vemodig
 8. Til Siste End

Line-up:

 • Arild – Drum
 • Steinar – Gitaar
 • Ove – Gitaar
 • Svein Terje – Bass
 • Bjørnar – Zang
 • Sigbjørn – Synth

Links: