Ulver – Sic Transit Gluria Mundi

‘Sic transit gluria mundi’, ofwel ‘Zo vergaat de wereldse grootheid’. Het had voor menig fan van Ulver gerust een uitlating kunnen zijn over de band als de laatste full-length van The Assassination of Julius Caesar je niet goed bekomen was. We wisten al enkele jaren dat Ulver wat softer geworden was, maar Childhood’s End bezat toch nog een aardig wat mysterieuze en bij wijlen donkere insteek in de afgeleverde covers. Na enkele jaren aan ambientmateriaal kwam dan plots Julius Caesar te sterven, en tegelijkertijd brak er iets. Toch moet ik zeggen dat die plaat heel wat mooie momenten kent, maar dat het wel érg wennen was. Elektronische, mierzoete tracks die op sommige momenten gewoon erg plakkerig klinken en dat is ook zo voor deze EP. Hij stond al op Spotify en andere kanalen, maar nu is hij ook als fysiek exemplaar beschikbaar.

Deze is zelfs nog wat plakkeriger geworden, dus wie de full-length niet wist te smaken, kan het hierbij helemaal voor bekeken houden. The Power of Love van Frankie Goes To Hollywood, Jezus… En dat voor de band die ooit Bergtatt maakte… Gelukkig maken de twee tracks daarvoor wel wat meer indruk. Erg gelijkend op de full-length uiteraard, met overdreven elektronische vibes en mierzoete zang. Nergens rijmt dit ook maar ergens met metal of rock, zelfs Genesis zou dit wat melig vinden bij momenten. Toch blijft Bring Out Your Dead hangen en is die track gewoon fijn om te beluisteren bij momenten waarop je even wilt wegdromen. De heren hebben tot slot ook nog vier live-tracks aangebracht als extraatje op de fysieke release. Fijn om te horen dat ze live aan dit genre ook een invulling kunnen geven en het levert ook duidelijk een ander effect. Het nodigt uit om de band eens live uit te checken, want meer dan een zoethoudertje is het niet. Je voelt echt dat je de sfeer van het concert nodig hebt om hiervan te genieten.

Misschien is het tijd om ons er maar bij neer te leggen. Niet dat na de dood van Caesar er plots een keizertijd gaat ontstaan voor deze wel erg ver afgedreven Noorse wolven, maar het is en blijft wel origineel. De drie tracks op deze EP bezitten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het dromerige Rolling Stone, echter helemaal geen mysterieuze diepgang. Of dat veel metal- of rockharten sneller zal doen slaan, betwijfel ik.

Label:

House of Mythology, 2018

Tracklisting:

 1. Echo Chamber (Room of Tears)
 2. Bring Out Your Dead
 3. The Power of Love
 4. Nemoralia (Live)
 5. Southern Gothic (Live)
 6. Transverberation (Live)
 7. Rolling Stone (Live)

Line-up:

 • Kristoffer Rygg – Zang, Programmeren
 • Tore Ylwizaker – Synth, Programmeren
 • Jørn H. Sværen – Diverse instrumenten
 • Daniel O’Sullivan – Gitaar, Bas, Synth

Links: