Ültra Raptör – Tyrants

Ültra Raptör is een band uit Quebec, Canada en is uit min of meer hetzelfde hout gesneden als bands zoals Evil Invaders, Exciter, Liege Lord, Rage en Savage Grace. Het vijftal slaat je op hun eerste volledige album Tyrants om de oren met extreme snelheid, fraaie riffs, melodie, doordringende solo’s en volop elementen uit de traditionele heavy metal.

En nee, daar is echt helemaal niets inventiefs aan. Is dat erg? Als het zo vermakelijk en pakkend wordt uitgevoerd als in dit geval, is dat toch prima? Tracks als Missile (Metal Warrior), Nightslasher en Caustic Shower zijn niets anders dan oorwurmen (in de positieve zin van het woord!), die zich in je gehoorschelp vestigen en zich daar per direct een permanente verblijfstatus toe-eigenen. Ondanks dat snelheid op Tyrants belangrijk is, raast de band niet enkel als de zoveelste 1000cc motor in de MotoGP over het asfalt en wordt er op momenten ook wat meer aandacht aan melodie geschonken. Dat de band echter op volle kracht het sterkst voor de dag komt, bewijzen helaas de toch wat minder onstuimige tracks An Offering To The Tyrant en Winds Of Vengeance. Qua zang klinkt Ültra Raptör anders dan de gebruikelijke expressieve, hoge vocalen die je hierbij verwacht. Zanger Phil T. Lung (what’s in a name!) kent een vrij eigen geluid; zijn stem is wat donker en dieper. Hij maakt heel spaarzaam gebruik van de gangbare, schrille gil – Missile (Metal Warrior)Gale Runner – en dat is jammer want Lung is daarin wel overtuigend.

Tekstueel vliegt er allerlei larie over dinosauriërs – Cybörg-Rex, An Offering To The Tyrant – en sciencefiction – SpaceFighter (442 AlphaClass Pegasus SubC35.2) – voorbij. Qua teksten mag je de tracks op Tyrants gerust met een flinke zak strooizout tegelijk nemen: het maakt het muzikale feestje er geen moment minder om. De ietwat aparte cover art ligt in dezelfde lijn als die van de teksten en lijkt geïnspireerd op het werk van Frank Fazetta. De menselijke figuren op de cover art doen daar in elk geval sterk aan denken; het offer brengen aan hun T-Rex god die boven alles en iedereen verheven is en de aanwezigheid van een UFO zijn daarentegen niet iets wat ik van Fazetta herken.

Dit Ültra Raptör kan naadloos mee in de mêlee aan bands die teren op muziek uit de jaren ’80 en dat een moderne tint trachten mee te geven. Denk aan acts als bijvoorbeeld Black Mass, Bütcher, Dream Tröll, Eternal Champion en Traveler. Als je daar helemaal niets mee hebt, gaat dit Tyrants je waarschijnlijk ook niet bekoren. Kun je er wel iets mee, dan voelt dit nieuwe album van Ültra Raptör wellicht als een fles wijn uit 1984 die sindsdien goed bewaard is gebleven, nu opengetrokken wordt, waarvan de inhoud nog best smakelijk blijkt en die je doet terugdenken aan lang vervlogen tijden.

Score:

78/100

Label:

Fighter Records, 2021

Tracklisting:

 1. Missile (Metal Warrior)
 2. Cybörg-Rex
 3. Take Me Back
 4. An Offering To The Tyrant
 5. Nightslasher
 6. Gale Runner
 7. The Quest For Relics
 8. Winds Of Vengeance
 9. Caustic Shower
 10. SpaceFighter (442 AlphaClass Pegasus SubC35.2)

Line-up:

 • Phil T. Lung – Vocalen
 • Criss Raptör – Gitaar
 • Nick Rifle – Gitaar
 • Dick Van Heuß – Bas
 • Tony Bronco – Drums

Links: