Ultha – The Inextricable Wandering

Het Duitse Ultha levert met The Inextricable Wandering langspeler nummer drie af. Dit een kleine twee jaar na het geweldige Coverging Sins, waardoor de verwachtingen hoog zijn voor deze nieuwste worp. In speelduur is het vorige album alvast met vijf minuten overtroffen, wat neerkomt op 68 minuten muziek, verdeeld over zes nummers.

Ultha is een band die het moet hebben van zijn lang uitgesponnen black metal, geschoeid op de leest van bands als Ash Borer en Wolves in the Throne Room. Opener The Avarist (Eyes of a Tragedy) laat ook al snel dat tremelo picking gitaarspel horen om de riffs mee te creëren, terwijl in de laag hieronder de melodieën naar voren komen door toedoen van de toetsen en subtiele gitaarlijnen. Meer en meer weeft de ambient zo de muziek, in wat zich na twee nummers volledig uit in het relatief korte There Is No Love, High Up in the Gallows. Hierna wordt het tempo weer hervonden en strijden melancholie en agressie om voorrang in het geheel.

Dit wordt extra kracht bijgezet met de zangstijl die ook dit keer weer afwisselend is door de bijdrage van cleane vocalen die klinken als een voordracht tijdens We Only Speak in Darkness. Maar de uitschieter is tot het laatst bewaard met het geniale I’m Afraid to Follow You There waar de subtiele opbouw en verborgen kracht de wanhoop perfect weten te dragen. Zo weet black metal wel degelijk die snaar te raken om ook te ontroeren.

Uiteindelijk volgt dan de conclusie dat Ultha het weer flikt om een geweldig album af te leveren. Hoor je het liefst lang uitgesponnen black metal met een flinke schuit melancholie, dan is dit zeker een kandidaat voor de jaarlijst. Wat mij betreft komt deze dan ook met stip binnen in de hogere regionen.

Score: 

90/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

  1. The Avarist (Eyes Of A Tragedy)
  2. With Knives To The Throat And Hell In Your Heart
  3. There Is No Love, High Up In The Gallows
  4. Cyanide Lips
  5. We Only Speak In Darkness
  6. I’m Afraid To Follow You There

Line-up:

  • Ralph Schmidt – Gitaar, Zang
  • Andy Rosczyk – Electronica
  • Manuel Schaub – Drum
  • Chris Noir – Bas, Zang

Links: