Ultar – At The Gates Of Dusk

Dit vijfkoppig collectief komt uit Siberië, Krasnoyarsk om precies te zijn. De heren zijn niet nieuw aan het blackmetalfirmament, maar toch zijn ze me de afgelopen jaren volledig ontgaan. Jammer, want deze Russische vriendenclub, bracht reeds in 2016 Kadath uit. In 2019 volgde dan het Pantheon MMXIX album. De heren laten zich vrolijk en blij, vrank en vrij, inspireren door de gekende werken van HP Lovecraft. Natuurlijk niets nieuws onder de zon, het œvre van deze heer is al voor menig band een vorm van inspiratie gebleken. Ook live stond deze band al zijn spreekwoordelijke mannetje daar ze reeds met Cradle Of Filth, Behemoth, Alcest, Wiegedood, Myrkur, Swallow The Sun en Harakiri For The Sky een podium deelden.


Je wordt onmiddellijk bij de keel gegrepen door het eerste nummer, Midnight Walk And Reminiscence Of Necromancy. Bijzonder wel, als ik goed luister zingt de heer Sysoev toch in zijn moedertaal. Eigenaardig dat je je album en de songtitels dan toch presenteert in het Engels. Nu, we gaan niet miepen, want de eerste maten van de openingstrack zijn behoorlijk intens en interessant. Heerlijke melodielijnen, strakke blastbeats en vooral messcherpe, noem het maar gerust, vlijmscherpe vocalen zijn je deel. Het geheel voelt inderdaad behoorlijk Lovecraftiaans aan. Puik werk. Hoor ik nu wat voorzichtige cleane zang op Evening Star? Ook in dit nummer hoor je behoorlijk vernuftige drumpartijen van de heer Vlad. De gitaartandem Sysoev – Susarev moet echter niet onderdoen voor dit muzikale vakmanschap. Daarnaast vergeet je best niet naar de baspartijen van de heer Dill te luisteren. Wel jammer dat de baslijnen wat te weinig attack hebben, vermoedelijk komt dit door het gebruik van de vingers in plaats van het gebruik van een plectrum. Maar dat zijn maar kleinigheden. Je wordt immers vlot met een collectie aan heerlijke riffs om de oren geslagen. Naast puntige screams zijn de diepere keelklanken van Sysoev eveneens bijzonder doorleefd te noemen.

Antiques start op een postblackmetalwijze met heel wat gevoel, heel wat intens gitaarspel ook. Het sleept zich alzo erg nat en vochtig door de drassige Siberische aarde. Heerlijk soleerwerk ook en even heerlijk drumspel. Met My Rope wordt de snelheid weer gevoelig omhoog gevijzeld. Een lopend thema trekt al meteen je aandacht. En dan, niet voor het eerst, een eenvoudige toevoeging op keyboard, subtiel maar erg goed geplaatst. Ook in dit nummer wordt ons een erg bijtend arsenaal aan typische blackmetalschuifriffjes gepresenteerd. Het lijkt wel alsof dat postblackmetalgevoel iets is wat de heren zich toch wat eigen wensen te maken. Ook Ratts In The Wall start op een behoorlijk verhalende wijze en met de gekende kadans. Gelukkig is Vlad daar weer om het geheel al blastend aan elkaar te smeren.

Indrukwekkend werkstuk, dit At The Gates Of Dusk van dit vijfkoppige Russische collectief dat zich Ultar noemt. Je kan hier nog veel over schrijven, maar je dient eigenlijk gewoon te luisteren. Klaar, niks meer aan doen.

Score:

90/100

Label:

RockMark Records, 2022

Tracklisting:

 1. Midnight Walk And Reminiscence Of Necromancy
 2. Evening Star
 3. Antiques
 4. My Rope
 5. Rats In The Walls
 6. Through The Golden Gates Of Dawn
 7. Innsmouth

Line-up:

 • Pavel Dill – Bas
 • Dennis Susarev – Gitaar, keyboard
 • Max Sysoev – Gitaar, keyboard
 • Gleb Sysoev – Zang
 • Vlad – Drum

Links: