Ulsect – Ulsect

Ulsect is een nieuwe Nederlandse band met in de gelederen gitarist Joris Bonis en drummer Jasper Barendrecht van Dodecahedron, en voormalig Textures-bassist Dennis Aarts. Met het gelijknamige debuut levert deze band gelijk een deathmetalknaller van formaat af!

Gezien de achtergrond van enkele bandleden is het verleidelijk de muziek van Ulsect te vergelijken met Textures en Dodecahedron, maar daarmee wordt de band tekort gedaan. Natuurlijk, de muziek bevat de tegendraadse ritmes die we kennen van Textures. En ja, de donkere, koude en dissonante tonen die we kennen van Dodecahedron zijn ook hier present.

Het verschil tussen eerder genoemde bands, en de grote kracht van deze band, is de kunst van het doseren. Het tempo ligt af en toe flink hoog, maar er wordt regelmatig op de rem getrapt en juist in de tempovertragingen weet Ulsect een intense, verstikkende en kille sfeer neer te zetten. Op deze momenten doet de band me bij tijd en wijle denken aan een band als Triptykon. Een goed voorbeeld hiervan is het acht minuten durende Our Trivial Toll, dat een fantastische opbouw kent. Ook in de af en toe complexe ritmes weet de band (letterlijk natuurlijk ook, maar vooral figuurlijk bedoeld) maat te houden.

Dit alles wordt ondersteund door een uitstekende productie, waarvoor Joris Bonis verantwoordelijk is. Deze laat ondanks de vele lagen en complexe structuren in de muziek goed ruimte om alle details te horen. Mede hierdoor raak je niet snel uitgeluisterd op dit album.

Score:

89/100

Label:

Seasons of Mist, 2017

Tracklisting:

 1. Fall to Depravity
 2. Our Trivial Toil
 3. Diminish
 4. Moirae
 5. Unveil
 6. An Augury
 7. TheEndling
 8. Maunder

Line-up:

 • Dennis Maas – Zang
 • Arno Frericks – Gitaar
 • Joris Bonis – Gitaar
 • Dennis Aarts – Bas
 • Jasper Barendregt – Drums

Links: