Úlfúð – Of Existential Distortion

Úlfúð bestaat uit vijf IJslandse heren die volgens mij nog niet eens zo lang bezig zijn. Ergens in 2015 zag deze band het donkere levenslicht voor het eerst. Logisch dan natuurlijk ook dat er nog niet al te veel te vinden is over deze band Úlfúð. Louter een EP werd er ergens in 2018 uitgebracht met als titel First Sermon. Misschien valt het je al op, de album- en de songtitels zijn in het Engels, niet iets wat we van extreme bands afkomstig van het donkere eiland gewoon zijn. Dit Of Existential Distortion dat uitkomt via het Amerikaanse Dark Descent Records is de eerste volwaardige plaat. Deze zou moeten volgestopt zijn met gloeiend hete op lava gebakken black/deathmetalnummers. Ik lees echter dat de plaat al zou opgenomen zijn in 2020, pak hem beet, nu dus drie jaar geleden. Bijzonder.

Ondanks het feit dat het in eerste instantie niet lijkt op een typisch IJslandse extreme metalplaat wordt dat wel zo gepercipieerd en dit dankzij de heerlijke productie. En al meteen hoor je dat alles netjes in balans is en dat er zelfs afdoende ruimte is voor die eerder karakteristieke koude melodielijnen die je zo laten wegmijmeren naar met sneeuw betopte heuvels. Misschien is het wel zo dat de met black metal geïnfuseerde death metal van de heren niet helemaal IJslands aanvoelt en meer een knipoog is naar het Scandinavische vasteland en wat verder. Where Stranger Lights Dance is desalniettemin een meer dan aangename opener. En inderdaad, een eerder Zweeds gevoel komt bovendrijven op Tears Of Terra. Een terugkeer naar de IJslandse black metal hoor ik dan weer in de eerste tonen van Faceless, ook al kan je stellen dat de sound van het vasteland niet erg veraf is. Bijzonder beklijvend zijn de partijen met cleane zang in het erg sterke Gods Left Behind. De zingende gitaren brengen je vervolgens in vervoering op Questions.

Aangename IJslandse melodische deathmetalplaat. De gekende IJslandse blackmetalelementen zijn ook aanwezig maar liggen er toch niet al te lava-dik op. Je kan zonder verpinken de debuutplaat Of Existential Distortion van Úlfúð in één of andere fysieke vorm aanschaffen en aan je al weelderige collectie toevoegen.

Score:

75/100

Label:

Dark Descent Records, 2023

Tracklisting:

 1. Where Strange Lights Dance
 2. Tears Of Terra
 3. Mockery Theatre
 4. Faceless
 5. Gods Left Behind
 6. Questions
 7. An Elegy To A Paradise Out Of Reach
 8. Leviathan Dreams

Line-up:

 • Hannar Sindri Gretarsson – Basgitaar, zang
 • Sigurdur Jakobsson – Drums
 • Birkir Karason – Gitaar
 • Breki Danielsen Imsland – Zang
 • Eysteinn Orri Sirgurdsson – Gitaar

Links: