Uhritulet – Uhritulet

Samen met Worship Tapes brengt Purity Through Fire weer eens een nieuwe blackmetalband onder de aandacht die ditmaal uit Finland komt. Uhritulet is de naam van dit eenmansproject. Het is immers de heer VP die alles in zijn uppie schrijft, in elkaar steekt en opneemt. Volgens de meegeleverde informatie is Uhritulet een Finse band die daarentegen als een Duitse blackmetalband zou moeten klinken. Vaak is dit net omgekeerd, denk maar aan labelgenoten Sarkrista bijvoorbeeld. Purity Through Fire kennen we echter als een Duits label dat vaak een neus heeft voor meer dan degelijke black metal en deze eenmansband zou daar vlotjes onder kunnen vallen.

Nochtans denk ik niet dat bovenstaande helemaal klopt. Wat? Tja, ik vind deze Finse band toch behoorlijk Fins klinken. Maar er zou zowaar plots iets mis kunnen zijn met mijn oren, kan ook natuurlijk. Na een goed uitgevoerde akoestische gitaarintroductie – die wordt opgeleukt met diverse sfeergeluiden uit de natuur – krijg je het licht kolkende maar toch vooral stampende Katoan te horen. Een midtempo blackmetalschuiver uitgevoerd, hoe kan het ook anders, in de Finse taal. Bijzonder pakkend is de redelijk iele leadlijn die licht vrolijk de hoek om komt kijken ergens in het midden van dit nummer. VP houdt wel van dat midtempo stampen want op Ilta-auringon Kultaiset Korpit neemt hij dezelfde cadans in de hand. Nochtans zouden de ijselijke melodieën die hij uit zijn gitaar tovert ook wonderwel en misschien meer agressief en bijtend klinken wanneer hij het gaspedaal eens stevig zou indrukken. Vermoedelijk vliegen de goudkleurige raven die zich bij de avondzon in de boomtoppen genesteld hebben dan gewoon weg.

Yhtenä Heistä, eveneens een midtempo beuker, start toch licht eigenaardig. Een nogal doffe baslijn kondigt een wat speelse synthpartij aan die lekker weghapt. Het geeft dit sterke nummer direct iets spookachtigs. VP laat horen dat hij alle instrumenten meer dan behoorlijk beheerst doch ook in dit nummer mis ik wat snelheid. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de heer VP eveneens een begenadigd organist lijkt te zijn, luister maar naar de afsluitende maten van deze debuutplaat.

Het zelfgetitelde debuut Uhritulet van bandbrein en multi-instrumentalist VP klinkt lekker smerig, ruig en bij momenten ijskoud. Dat zijn we natuurlijk gewoon van black metal afkomstig uit het land van de 1000 meren. Enkel jammer dat het tempo nu en dan niet wat meer de hoogte wordt ingejaagd, maar kom, verder prima werkje.

Score:

75/100

Label:

Purity Through Fire Records, 2023

Tracklisting:

  1. Alkusoitto
  2. Katoan
  3. Ilta-auringon Kultaiset Korpit
  4. Tuomittu
  5. Yhtenä Heistä
  6. Yön Soihduissa

Line-up:

  • VP – Zang, alle instrumenten

Links: