Ugly Kid Joe – Rad Wings Of Destiny

Iedereen kent de nummers Everything About You en Cats In The Cradle wel van de Amerikaanse band Ugly Kid Joe. De EP As Ugly As They Wanna Be en vooral de langspeler America’s Least Wanted leken voor een grote doorbraak van de band te zorgen. En toen kwam Nirvana en zette de muziekwereld op zijn kop. Zoals zoveel bands begin jaren ’90 probeert ook Ugly Kid Joe zijn geluid aan te passen, en zoals bij zoveel bands in die tijd mislukt dat en dreigt de band aardig in de vergetelheid te verdwijnen. Nu probeert de band de status van “eendagsvlieg” van zich af te schudden met een nieuw album.

We openen met de eerste single die de platenmaatschappij uitbracht om dit album te promoten: That Ain’t Livin’. Het is een nummer dat sterk aan AC/DC doet denken met een drie-akkoorden-riff en een refrein dat vaak wordt herhaald. Een goed nummer om een album mee te beginnen. Dat Ugly Kid Joe lastig in één muzikaal hokje te stoppen is blijkt als het tweede nummer Not Like The Other meer richting de poppunk van een band als The Offspring neigt.

We treffen weer wat melodramatische nummers aan in de vorm van Everything’s Changing. Een cover in de vorm van Lola, die trouwens weinig onder doet voor het origineel. Ook aan de funkliefhebbers is gedacht met het nummer Up In The City. (Bijna) alle ingrediënten van het bekende eerste album lijken dus weer aanwezig. Ook is zanger Whitfield Crane nog steeds erg goed bij stem zo te horen. En toch mist er iets…

Waar de band op zijn eerste langspeler toch aardig wat metal ten gehore wist te brengen, blijft Ugly Kid Joe op dit nieuwe album meer hangen in de rock. Liefhebbers van de bekende hits zullen hierdoor Rad Wings Of Destiny naar alle waarschijnlijkheid meer kunnen waarderen, dan de liefhebbers van nummers als Neighbour, Goddamn Devil of So Damn Cool. Alleen het nummer Failure steekt wat boven het rockveld uit, maar dat is het op een na laatste nummer en dan zullen veel luisteraars al afgehaakt zijn. Bovendien is het een vrij standaard nummer.

Al met al is Rad Wings Of Destiny een meer dan redelijk rockalbum te noemen. Het is niet de Ugly Kid Joe die ik ken van vroeger. De band klinkt een stuk serieuzer tegenwoordig. Ik luister dan ook met minder plezier naar dit nieuwe album. Het is niet de gehoopte comeback en ik zet dan ook nog maar even America’s Least Wanted op.

Score:

75/100

Label:

Metalville, 2022

Tracklisting:

 1. That Ain’t Livin’
 2. Not Like The Other
 3. Everything’s Changing
 4. Kill The Pain
 5. Lola
 6. Dead Friends Play
 7. Up in the City
 8. Drinkin’ And Drivin’
 9. Failure
 10. Long Road

Line-up:

 • Whitfield Crane – Zang
 • Klaus Eichstadt – Gitaar
 • Dave Fortman – Gitaar
 • Cordell Crockett – Bas
 • Zac Morris – Drums
 • Shannon Larkin – Drums

Links: