Ufomammut – Ecate

Ufomammut – Ecate
Neurot Recordings, 2015

De Italiaanse mastodont Ufomammut laat met Ecate weer van zich horen. Drie jaar na het epos dat Oro heet en in twee delen kwam is hier dan album nummer acht. Oro werd niet overal even goed ontvangen door haar experimentele karakter en blijkbaar is dat door de heren ter harte genomen.

Met Ecate worden er zes nummers op ons losgelaten die weer echt typisch Ufomammut zijn en soms zo van bijvoorbeeld Eve geplukt lijken. Zware bezwerende riffs met een overtuigende kracht op een bedje van spacey synths en de krachtige ritmesectie die voortploegt. Het experiment van de laatste twee albums is niet verdwenen maar hier juist in dat typerende geluid gemixt waardoor het uitgebalanceerd klinkt. Een nummer dat er direct uitspringt is Plouton dat met zijn drie minuten vrij kort is maar goed samenvat waar de band om draait, kracht, agressie en een tikje experiment in de elektronica. Het contrast met het direct hierop volgende Chaosecret is dan ook groot omdat dit nummer juist een heel lange aanloop kent en langzaam vanuit wat vage keyboard achtergronden de riff en ritmesectie steeds luider laat worden voor de climax die net na de helft inzet en hiermee perfect is om langzaam in meegezogen te worden.

Ufomammut gebruikt tegenwoordig weer meer dan één enkele riff per nummer en dat maakt het gelijk een stuk spannender. Met dit album bewijzen de heren dat ze absoluut relevant zijn in het genre waardoor je met deze plaat absoluut een van de beste van de discografie in huis haalt.

Ecate
Tracklisting:

  1. Somnium
  2. Plouton
  3. Chaosecret
  4. Temple
  5. Revelation
  6. Daemons

Line-up:

  • Poia – Gitaar, Effecten
  • Urlo – Bas, Zang, Effecten, Synth
  • Vita – Drums

Links: