Udåd – Udåd

Udåd is het nieuwe geesteskind van Mork-frontman, Thomas Eriksen. Hij wil met dit project terug naar het begin, terug naar het primitieve, rauwe in de black metal. Hij liet zich daartoe inspireren door heel wat zaken die zich buiten de metalwereld afspelen. Zo werd hij gepakt door het werk van cinematograaf Jørg Buttgereit en meer specifiek Der Todesking. Een werk dat weergeeft hoe ruw, rauw en vreselijk gruwelijk de mensheid toch kan zijn. In dat opzicht is Udåd Eriksens Der Todesking, als je begrijpt wat ik bedoel. Alles werd door door de heer Eriksen opgenomen in de Atomen Studios in Halden, Noorwegen. Alleen de mastering besteedde hij uit. 

Volgens het meegeleverde schrijven moeten de opnames van de vocalen een erg aparte belevenis geweest zijn. Eriksen wenste wat af te stappen van zijn gekende manier van zingen en zocht en vond dus ook een andere manier om zijn rauwheid naar buiten te brengen. Op onderstaande trailer kan je hier alvast een voorproefje van smaken.

Primitief en rauw, zo klinkt het inderdaad. De heer Eriksen weet immers precies hoe hij de knoppen moet instellen om een bijpassend productioneel toontje te krijgen. De openingstrack, Den Evindelige Ende, is een nogal dansend nummer waarbij een aantal gitaarpartijen, niet te veel, elkaar al huilend omarmen. Het zet onmiddellijk de sfeer, maar eigenlijk duurt deze intro, want dat is het toch gewoon, iets te lang. Het eerste echte nummer, Bakenfor Urskogens Utkant, begint op een wat gelijkaardige manier maar als je goed luistert is de drum toch wel aanwezig. Poets het stof wat van de meubels, trek de witte lakens ervan af en je ziet wat eronder ligt. Het is inderdaad zo dat de vocalen eerder scherp en meer schreeuwerig overkomen. Het past echter perfect bij het gevoel dat deze plaat moet oproepen. Tot hier is de heer Eriksen nog altijd erg karig geweest met tempowisselingen, alles kabelt een beetje rustig vooruit. Het geheel krast en krabt verder, de melodielijnen zijn eerder eenvoudig en klinken monotoon. Je kan ze hierdoor echter niet minder bezwerend noemen.

Rochelen doet ook de bas, Blodnatten laat je dat horen. Een triest en treurig gitaarspel neemt vervolgens de bovenhand alvorens de drum zich vanuit de achtergrond een plaats tracht te verwerven in dit door één riff gedragen nummer. Vervolgens wordt je geduld toch beloond en lijkt de heer Eriksen de schreeuw om een blastbeat toch gehoord te hebben. Op Den Virkelige Apokrypf (hammer)blast hij zo maar eventjes vier minuten aan hetzelfde tempo door.

Ik begrijp best waarom Mork-frontman Eriksen kiest voor een project als Udåd. Het geheel laat horen dat er toch behoorlijk veel ruw- en rauwheid in de man verstopt zit. Met de primitieve black metal op dit album heeft hij hiervoor een geschikte uitlaatklep gevonden. Het geheel slingert je terug naar de hoogdagen van de Scandinavische black metal, intussen decades geleden.

Score:

80/100

Label:

Peaceville Records, 2024

Tracklisting:

  1. Den Evindelige Ende
  2. Bakenfor Urskogens Utkant
  3. Avgudsdyrker
  4. Blodnatten
  5. Den Virkelige Apokrypf
  6. Vondskapens Triumf
  7. Kald Iver
  8. Antropofagens Hunger

Line-up:

  • Thomas Eriksen – Zang, alle instrumenten

Links: