Uamh – At The Edge Of The Loch

Uit de regio Montana in de Verenigde Staten van Amerika krijgen we Uamh te horen. Urisk Uaine is de man achter deze band die zich door al wat Keltisch is laat beïnvloeden. At The Edge Of The Loch is zo dus een soort van atmosferische blackmetaltrip doorheen de regio waar dit heerschap gevestigd is. Maar ook een trip die zich vermoedelijk deels afspeelt op Britse dan wel vooral Schotse bodem. Als je kijkt en vooral ook luistert naar de vorige releases van dit heerschap – A Windswept River’s Edge, Carved Through Ancient Stone maar ook Ràithean – wordt dit alles je wel duidelijkDe muziek van dit Uamh is sterk verhalend en wordt vaak gebracht in verschillende hoofstukken die behoorlijk wat tijd nodig hebben om verteld te geraken. Vaak klinken de meanderende en licht-kronkelende gitaarlijnen die worden ondersteund door scherpe screams, behoorlijk mistroostig. Iets wat natuurlijk als een muzikale knipoog kan aanzien worden naar de natuur, de cultuur en de historische achtergrond waarover gemusiceerd wordt.

Patches Of Yarrow is zo een boeiend vertelsel van meer dan negen minuten volgepropt met bovenstaande ideeën en vrijelijk voorzien van tokkelende gitaren en, op het einde, een knetterend vuurtje. Toch mooi hoe de muziek hier handelt over de plant duizendblad. Een plant die een sterk medicinaal karakter heeft door de aanwezigheid van flavonoïden. Denk maar aan deze plant die Achilles, volgens overleveringen, zou gebruikt hebben om het bloeden te stelpen bij zijn gewonde medestrijders. En de heer Urisk Uaine lijkt wel een echte plantenliefhebber en misschien eerder in de brede zin van het woord, een natuurliefhebber te zijn, daar het volgende nummer, Clover Of The Prairie, een vingerwijzing is naar de klavers die wel eens terug te vinden zijn op grote vlakte. Het nummer lijkt zich net als klavertjes gewillig te laten mee wiegen op dezelfde dynamieken aangestuurd door een akoestische gitaarpartij of een eerder zwalpend blastbeatthema.

A’ Ghaoth is een rustig nummer met de ruisende wind op de achtergrond, natuurgeluiden en fluitspel. Een warme cleane zangpartij maakt het geheel. Misschien is dit ook een verwijzing naar A Ghaoth Aneas!/Oh Wind from the South! Een folksong voorzien van tekst door de dichter Domhnall Meirgeach Mac Con Mara als ik goed ben geïnformeerd.

Vervolgens word je getrakteerd op een nummer met als titel honingbij of, in het Gaelic, Seillean. Het kruisbestuivende karakter van de muziek zit hem vervat in de slepende drum, de vertellende bas en de goed uitgewerkte gitaarpartij. Hiervoor wordt ruim tijd uitgetrokken, een zoemende bij is vervolgens meer dan vijftien minuten zoet met dit werk.

Dit At The Edge Of The Loch van het Amerikaanse Uamh, is een enigmatisch plaatje geworden. Het is een erg verhalende atmosferische blackmetalschijf geworden waarop de vertelsels verdeeld werden over vijf hoofdstukken die elk bijzonder interessant zijn om luisteren.

Score:

75/100

Label:

Fiadh Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Patches Of Yarrow
  2. Clover Of The Prairie
  3. A’Ghaoth
  4. Seillean
  5. The Last Gate

Line-up:

  • Urisk Uaine – Zang, alle instrumenten

Links: