U.D.O. – The Legacy

Zeventig jaar worden is (helaas!) niet iedereen gegund. Het is onze oosterbuur Udo Dirkschneider wel gelukt. Em omdat je dan op een respectabele leeftijd bent aanbeland mag je twee dingen doen: precies datgene waar je zin in hebt en terugkijken. En dus wordt er een album uitgebracht met liefst 33 nummers die een dwarsdoorsnede van zijn solo-carriere vormen. Maarliefst achttien solo-albums heeft dhr. Dirkschneider uitgebracht en daarvan krijg je op The Legacy dus een overzicht. Daarnaast staan er in de vorm van Wilder Life, What A Hell Of A Night, Falling Angels en Dust And Rust ook nog vier moeilijk te verkrijgen bonusnummers op deze dubbel-cd.

Tja, wat moet je er nog van zeggen? Bij Accept heeft Udo Dirkschneider zijn sporen natuurlijk verdiend en ook zijn solowerk mag er zijn. De man een icoon noemen is waarschijnlijk een understatement. Wars van alle geldende trends heeft hij altijd kwalitatief hoge heavy metal gebracht. Of dat nu passend was in de tijdgeest deed voor hem totaal niet ter zake. Heavy moest en zou er gespeeld worden.

Dit album is een mooi overzicht van wat er in de loop der jaren is uitgebracht. Dat de geluidskwaliteit per nummer wat wisselt, doet verder niet ter zake. Dat is op de oorspronkelijke albums ook het geval. Voegt dit album iets toe? Misschien niet echt. Maar het is wel een mooi overzicht voor een schappelijke prijs. Op zoek gaan naar de in de eerste alinea genoemde nummers gaat je meer kosten. Eigenlijk zou iedereen die van heavy metal houdt dit album een keer beluisterd moeten hebben. Wedden dat je dan op zoek gaat naar het album waar je favoriete nummer op staat?

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

CDI

 1. Fear Detector
 2. Metal Never Dies
 3. Wilder Life (bonus track)
 4. Pandemonium
 5. One Heart One Soul
 6. Make The Move
 7. What A Hell Of A Night (bonus track)
 8. Pain
 9. Decadent
 10. Falling Angels (bonus track)
 11. Metal Machine
 12. Steelhammer
 13. Dust And Rust (bonus track)
 14. I Give As Good As I Get
 15. Rock’n’Roll Soldiers
 16. Dominator

CDII

 1. Mastercutor
 2. Vendetta
 3. 24/7
 4. Blind Eyes
 5. Man And Machine
 6. Like A Lion
 7. Shout It Out
 8. Holy
 9. Freelance Man
 10. Independence Day
 11. Metal Eater
 12. Future Land
 13. Blitz Of Lightning
 14. We’re History
 15. Break The Rules
 16. Go Back To Hell
 17. They Want War

Line-up:

 • Udo Dirkschneider – Zang
 • Andrey Smirnov – Gitaar
 • Fabian Dee Dammers – Gitaar
 • Tilen Hudrap – Basgitaar
 • Sven Dirkschneider – Drums

Links: