Tyrmfar – Renewal Through Purification

Tyrmfar is een band uit Zwitserland. Blackened death metal slaat de klok, om in Zwitserse termen te blijven. Al zijn de Zwitsers vooral bekend van de horloges natuurlijk. Dat is echter ook een soort klok lijkt me. De Zwitserse rigiditeit wordt in elk geval lekker uitgedragen door de band op Renewal Through Putrifaction. Met name door de meneer die de dubbele bassdrum bedient.

Het gezelschap is sinds 2013 actief en brengt in 2019 het tweede album uit. Denk aan een huwelijk tussen Dark Funeral en Kalmah en je hebt een aardig beeld van het geluid van deze band. Oké, dat niveau gaan ze zeker niet halen, maar qua genre zit het daar ergens tussenin. Soms heb je van die bands waar je bijna geen mening over hebt, omdat het allemaal zo gewoontjes is. Tyrmfar is een dergelijke band.

Na het toch veelbelovende intro krijgen we aanwezige double bassdrums te horen die nogal eentonig aandoen. De riffs zijn simpel en proberen enige groove te bewerkstelligen. We racen een eindje verder met aardige vocalen om weer terug te komen in een groovy gedeelte. De triggers van de drum proberen te verbergen dat het album agressie en brutaliteit mist. Het gaat het ene oor in, het andere oor uit. De eerste vijf nummers zijn inwisselbaar.

Mountains of Madness zet een iets andere, meer melodische koers in. Blast beats en een melodie die overtuigender wordt neergezet. Het leidt tot weinig ontknoping, maar des te meer naar doorsnee coupletten en uitgemolken riffs. Freedoms Call en Dehumanization zetten die melodieuze richting voort. Hier wederom geen complete afknapper, maar het is zo saai en vlak dat in vergelijking zelfs Nederland eruitziet als de Himalaya. Implore The Reaper doet nog wat Viking metal. Hier klinkt Tyrmfar goed. Hier klinkt Tyrmfar als Amon Amarth.

Een nummer luisteren van deze band is best oké, maar de oninteressante akkoordenprogressies blijven nergens echt plakken. De drums razen onbezonnen voort en de vreemde triggers leiden af van de boodschap die Tyrmfar wil brengen. Het klinkt allemaal wat te luchtig, en tegelijkertijd is alles volgepropt met weinig overtuigende melodieën. In plaats hiervan kan je net zo goed Belphegor, Amon Amarth of Kalmah luisteren. Die hebben dit toch net een tandje beter in de vingers dan Tyrmfar. Als de bovenstaande video jou van je stoel doet vallen, schaf deze dan vooral aan. De band heeft nog tien andere nummers in de aanbieding, die exact hetzelfde klinken.

Score:

65/100

Label:

MTAF Records, 2019

Tracklisting:

 1. The Arrival…
 2. …Of The Legions Of Eternity
 3. Rise Of Chaos
 4. The Almighty
 5. No Hope
 6. The Commander Of Death
 7. Mountains Of Madness
 8. Dehumanization
 9. Freedom’s Call
 10. Living Corpses
 11. Implore The Reaper
 12. Humanity’s End

Line-Up:

 • Robin – Vocalen
 • Mickael – Gitaar
 • Kévin – Gitaar
 • Julien – Bas
 • Quentin – Drums

Links: