Tyrant of Death – Nuclear Nanosecond Remastered

Tyrant of Death, dat is de Canadees Alex Rise. Sommigen kennen hem misschien van zijn remix-werk voor Fear Factory. Sinds 2010 maakt hij met zijn project industriële metal, waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat hij eerder van de industrial kant afgegleden komt dan dat metal prioriteit is. Niet dat het niet brutaal of agressief is, zeer zeker niet. Tyrant of Death dendert de trommelvliezen uit je oren. Nuclear Nanosecond Remastered is een herneming van het album Nuclear Nanosecond (je verwacht het niet) uit 2013, waar nu nóg meer spiermassa aan vasthangt. Hou jullie vast voor een waanzinnige rit.


Ooit las ik over dit album dat het een mix is van Strapping Young Lad en Anaal Nathrakh. Tel daar Autarkh en Neurotech eens bij, en dan heb je een idee hoe intens dit alles klinkt. Deze futuristische plaat, vrijwel zonder vocals, is een ultracompacte beatselectie op hoge snelheid. Trap, industrial, speedcore, EBM, aggrotech, djent (Meshuggah), groovende riffs, drum ‘n bass, digitale metaldrums, power electronics… Onnavolgbaar in de mix gezet. Geen vijf seconden herhaling, geen seconde verveling. Een tsunami aan impulsen, ondansbare dansmuziek, dik vijftig minuten lang een perfecte soundtrack voor hyperkinetische ruimtegevechten. Een muzikale stroboscoop die slechts even stopt met flikkeren wanneer Once The Dust Settles Nothing Remains cinematografisch de stilte voor de storm reflecteert. Eventjes, want de djenterige solo’s alarmeren je als luisteraar voor het feit dat de overdaad aan drumslagen en andere machinale salvo’s ook hier je innerlijke rust naar de vaantjes gaan schieten.

Bij dergelijke muziek verwacht je krachtpatserij zonder sfeer en beleving. Meestal klopt dat ook. Alex Rise weet echter als geen ander hoe je ambient en andere elektronische muziek opwindend kunt maken en houden, ook aan deze extreme snelheden en gecombineerd met deze metalen complexiteit. Je moet er evenwel je kopje bij houden en niet vechten tegen de tomeloze stampij om het te kunnen appreciëren. Geen rode draden zoeken, geen duidelijke nummeropbouw verlangen, geen verwachtingen stellen. Dit is pure impulsiviteit, zonder remmingen. Een industrial metal wervelwind. I love it!

Extra punten voor de Jennifer Connelly hoes.

Score:

88/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

1. End of Days
2. Nuclear Nanosecond
3. Blair’s Sawfin
4. Calculate Demise
5. Once The Dust Settles Nothing Remains
6. Stellar Vengeance
7. Gaze the Spectacle
8. Return to Destruction
9. When Our Time Is Up We Shall Tremble The Earth
10. The Arrival
11. Galactic Imperial Reign

Line-up:

  • Alex Rise – Alles

Link: