Tyfon’s Doom – Emperor’s Path

Voor de liefhebbers van old school metal die al eens graag iets verfrissends aanhoren: ziehier Tyfon’s Doom. Je kan dit zowat zien als het soloproject van Tommy Varsala met wat hulp van een drummer. De invloeden van zijn grote voorbeelden zijn legio. The Hidden Hand had zo op een vroege plaat van Iron Maiden kunnen staan. Het had daar nog goed gestaan ook, want het is een zalige, zeer up tempo song met dat typische Maiden paardje-in-galop ritme. Opener Tyrant’s Sceptre heeft dan weer wat (vroege) Judas Priest invloeden, met een moderne, goed agressieve draai.

Wat gedurende de gehele plaat opvalt is de absolute topkwaliteit van de muziek. Als je dus bedenkt dat Varsala alles zelf ingespeeld heeft kan je daar alleen maar bewondering voor hebben. Wàt een muzikant! De dubbele gitaarsolo’s vliegen je om de oren en ze zijn waanzinnig goed. Uitschieter en verrassing op deze cd is The Rider Of Abandoned Town. Rond een dreigend en voortstuwend basritme wordt een gitaarslinger geweven die heel bezwerend is en maar blijft doorgaan terwijl de loodzware, zeer hese zang invalt. Hier is aardig wat sigarettenrook en whisky aan te pas gekomen, zo klinkt het!

Emperor’s Path is een verademing van begin tot einde. Waar de meeste bands die old school metal spelen in de meest gruwelijke clichés vervallen klinkt dit allemaal goed en doordacht. De man kent uiteraard zijn klassiekers maar doet er vervolgens heel eigen dingen mee die aangenaam in het gehoor liggen. Luister maar eens naar de lange, dubbele gitaarsolo in Rising Earth. Voor de melancholici onder ons: dit is blinde aanschaf jongens. Alleen één puntje van kritiek: zo’n aartslelijke hoes had nu ook niet gehoeven.

Score:

85/100

Label

Gates Of Hell Records, 2017

Tracklisting:

 1. Tyrant’s Sceptre
 2. The Hidden Hand
 3. Sea Of Life
 4. Beyond Treason
 5. Endless War
 6. Moonlight
 7. Howling Danger
 8. The Rider From Abandoned Town
 9. Rising Earth
 10. Strange Aeons
 11. Emperor’s Path

Line-up:

 • Tommy Varsala – Zang, alle instrumenten
 • Cederick Forsberg – Drums

Links: