Twin God – Deaths

Twee nummers, dat is wat Twin God voldoende vindt voor een EP. Beide nummers klokken wel boven de vijf minuten, maar dan nog vind ik dat erg mager. Zonder dessert heeft men niet geleefd of gegeten, toch? Nu we hier dan toch zijn voor de soep en de patatten zullen we maar eten wat de pot schaft. Twin God is het geesteskind van Bryan Elkins en beschrijft op elk nummer een aparte dood. Het trio, afkomstig uit New Jersey en Brooklyn wil met deze debuut EP een sterke focus leggen op samenhangende songwriting en spreekt daarvoor noise rock, math rock en sludge aan. Is dat vloeken in de kerk of is dat vloeken in de kerk? Ook in de bio stond letterlijk: ‘de band is live goed’. Dan kan je niet missen, toch?

Desondanks de absurde insteek en verschrikkelijke beschrijving is het best spek voor mijn bek. De logge riffs zijn eigenlijk goed gevonden en zijn vrij hoekig. Ze worden wel nogal voorspelbaar ondersteund door bas en drum, maar omdat de riffs op zich een interessant ritme hebben komt het wel over. De productie is ruw en daarmee bedoel ik schuurpapier-met-korrelgrootte-zestig-ruw, maar dit helpt de gitaar extra in de verf te zetten. De gitaar is ook veruit het meest prominente en gevarieerde instrument. De zang daarentegen is nogal ééndimensionaal en klinkt alsof er iets te hard geduwd wordt op de pot. Dit is wel effectief een techniek om te screamen omdat je daarvoor dezelfde spieren gebruikt, maar het zou helpen als de zang niet op de achterbank van een Honda-busje was opgenomen. Dat busje is hopelijk goed verlucht.

Het ‘songwritingtrucje’ dat in beide nummers wordt toegepast is het introduceren van een hoofdriff vooraan in het nummer om daar in het midden volledig van af te wijken en er dan toch op het einde op terug te komen. Tot dusver de focus op samenhangende songwriting. Twin God gaat echt wel wat meer moeten presenteren om het goed te kunnen beoordelen. Ben jij een ritmisch onderbouwde gitarist die een sludge riff of tien lust? Dan is Deaths een interessante luisterbeurt. Ben je dat niet, dan zou ik Twin God niet aanraden voorlopig.

Label:

Nefarious Records, 2020

Tracklisting:

  1. Animate
  2. You and I

Line-up:

  • Brian Elkins – Zang, gitaar
  • Ed Charreun – Bas
  • Felipe Torres – Drums

Link: