Twilight – Twilight & Monument To Time End (heruitgave)

Twee keer Twilight, twee keer betreft het een heruitgave. In het geval van de gelijknamige plaat is het de debuutplaat uit 2005, Monument To Time End, is de herneming van de plaat met dezelfde naam uit 2010. Twilight werd aangekondigd als een soort van allstar US blackmetalband, want naast stichtende leden als Imperial (Krieg, ex-Nachtmystrium) en Wrest (Leviathan, Martröð, ex-Lurker of Chalice) liepen er op een bepaald moment ook Isis en Sonic Youth-leden in rond. De band werd ingedeeld in de zogenaamde DSBM-categorie (Depressive Suicidal dus). Niet echt terecht, maar kom.

Niet dat dit Twilight niet deprimerend was, zeer zeker wel, alleen kun je het niet vergelijken met een kriepend en kreunend teen angst bandje uit Scandinavië. Twilight‘s debuut – het sterkste van de band zeg ik er meteen bij – kwam uit op het toen toonaangevende donkere Zweedse label(tje) Total Holocaust Records en was in feite een bonte verzameling van de grimmige black die de respectievelijke leden in hun “eigen band” speelden. Azentrius (aka Blake Judd – Nachtmystium, dat toen nog pure black speelde zonder pretentie), Malefic (Xasthur – een verhaal apart), Wrest (Leviathan – dan weet je genoeg), Imperial (Krieg) en Hildolf (Draugar, een niet al te sterke DSBM-band). De overall sound is vrij ontoegankelijk en mistig, vaak met een laag tot midtempo cadans, maar vaak aangevuld met Darkthrone-vettigheid die je normaal niet verwacht van een depressieve black metal band. De nummers variëren onderling behoorlijk hard, er staat voor ieder wel wat wils op. Persoonlijk prefereer ik de stamper Exact Agony, Take Life, eigenlijk een uitzonderlijk snel en stevig nummer in vergelijking met de andere tracks.

Monument to Time End is een ander pak mouwen. Op deze plaat namen Blake Judd, Wrest en Imperial een paar sludge/doom/stoner-artiesten mee de studio in, waardoor er een mengeling tussen southern rock/metal en black metal terug uitkwam. Pogingen tot epische extreme metal met een prairie-atmosfeer, die niet bijzonder ver droegen. Deze mislukte poging tot postblack – weet ik weet wat voor crossover – krijgt van Lupus Lounge bij deze heruitgave een vreselijk lelijke hoes mee (nog lelijker dan de nieuwe voor het Twilight-album), eentje die echter vrij goed het niveau van de muziek benadert. Overslaan is de boodschap, gewoon het debuut beluisteren en voor de rest met rust laten. Ook de nummers die je als bonus meekrijgt (drie nummers van de Trident Death Rattle EP die in 2018 verscheen) hoef je niet door te nemen.

Label:

 

Lupus Lounge, 2018

Tracklisting Twilight: 

 1. Woe Is the Contagion
 2. Exact Agony, Take Life
 3. Larval Liaise
 4. As the March of Worms
 5. Winter Before
 6. White Fire Under Black Text
 7. Hopeless Etheride
 8. Swollen Voices in Silence
 9. Beyond Light (Beautiful and Malignant)

Tracklisting Monument To Time End:

 1.  The Cryptic Ascension
 2. Fall Behind Eternity
 3. 8,000 Years
 4. Red Fields
 5. Convulsions In Wells of Fever
 6. Decaying Observer
 7. The Catastrophe Exhibition
 8. Negative Signal Omega
 9. he Road South
 10. Weathered Flames
 11. The House Of Cards (Built On A Burning Bridge)

Link: