Turnstile – Turnstile Love Connection

En ineens was daar een nieuwe EP van Turnstile. Dat er nieuw materiaal in de pijplijn zat was geen verrassing, afgaande op de eerder uitgebrachte single Mystery. Mocht je onbekend zijn met de band, dan is dat geen totale schande als metalhead zijnde. Sinds de oprichting in 2010 weet de band een redelijk unieke mix van hardcore en punk te maken die eigenlijk al vanaf de start heeft gezorgd voor een bijzondere status. Van opgefokte old school hardcore naar swingende punk aangevuld met disco-achtige taferelen, niets is Turnstile te gek. Klinkt en leest wellicht vreemd, toch is er geen woord van gelogen. Time & Space dateert alweer uit 2018 en terwijl iedereen met smart uitkeek naar een nieuw album, krijgen de fans nu Turnstile Love Connection.

Daarop vinden we slechts vier tracks terug waarin de Amerikanen na enkele EP’s en albums wederom de eigen grens weet te verleggen met een verfrissend geluid, verrassende elementen en absoluut geen kaders waar binnen gewerkt is. Zo swingt single Holiday werkelijk de pan uit en krijg je spontaan zin in een zomers muziekfestival waarbij je omgeven bent door stagedivers en moshpits. De opzwepende drums en gitaarpartijen, de unieke en aanstekelijke zanglijnen van een altijd goed presterende vocalist Brendan Yates en de grensverleggende mix van punky hardcore: alles blijkt weer exact te kloppen. Bovendien heeft Turnstile ook aan het conceptuele aspect gedacht. De sfeerverhogende, excentrieke videoclip van Turnstile Love Connection laat zien dat de band gemakkelijk in staat is om buiten de geijkte paden te wandelen en dit op overtuigende wijze uitvoert zoals alleen dit vijftal dat blijkt te kunnen.

Tijdens No Suprise staat bassist Franz Lyons in de spotlights om te zorgen voor een sprookjesachtige overloop tussen het eerste en derde nummer. Mystery sluit in alle opzichten naadloos aan op het energieke Holiday. Hoewel de nadruk veel meer ligt op beklijvende, dansbare melodieën in plaats van old school hardcore, past het prima in het oeuvre van de heren. Fans van het eerste uur zullen hier vermoedelijk lang niet allemaal even goed mee uit de voeten kunnen. Om die mensen niet helemaal in de kou te laten staan brengen de mannen aan het eind van de EP nog T.L.C (Turnstile Love Connection). Daarbij horen we weer kortere slagen met een hoog meezinggehalte tijdens het refrein. Dat gaat tijdens optredens gegarandeerd weer zorgen voor gave taferelen. Met slechts zeven minuten aan muziek weet de band te verrassen en blijft het gehypte vuurtje lopende. Totaal anders dan we gewend zijn van het gezelschap, maar ook weer 100% Turnstile. En dat nieuwe album? Dat verschijnt op 27 augustus. Kom maar door met die plaat en wat optredens!

Label:

Roadrunner Records, 2021

Tracklisting:

  1. Holiday
  2. No Surprise
  3. Mystery
  4. T.L.C. (Turnstile Love Connection)

Line-up:

  • Brendan Yates – Vocalen
  • Franz Lyons – Basgitaar
  • Brady Ebert – Gitaar
  • Pat McCrory – Gitaar
  • Daniel Fang – Drums

Links: