Tumulation – Haunted Funeral Creations

Haunted Funeral Creations is de titel van het debuutalbum van de Amerikaanse deathdoomband Tumulation. De muziek zou met name in de smaak vallen bij fans van Autopsy, Winter, Blood Incantation, Hooded Menace, Paradise Lost en Incantation. Dat is een vrij breed publiek dachten wij zo, dus het vermoeden bestaat dat er sprake is van een behoorlijke variatie. De bandleden hebben al behoorlijk wat ervaring opgedaan in verschillende andere bands en projecten. De gemene deler hierin is de deathmetalband Conjureth. Kwaliteitslabel Hammerheart Records ziet er in ieder geval voldoende heil in om de heren onderdak te bieden.

Na Emergent Chaos Spirals,wat als een soort van intro moet dienen, gaan we gelijk de diepte in met de ronkende basaanslagen van Shattered Under the Eclipse. De hese brul en karakteristieke gitaarriffs doen mij in eerste instantie meer denken aan het werk van Bloodbath. Maar zo tegen het einde van dit tweede nummer komen er heel wat meer doomelementen naar boven. Prachtig hoe die hoge gitaargeluiden worden gedrapeerd over het drumritme. Aan de andere kant horen we al snel dat Astral Sickness slepend van start gaat om zo na ongeveer een minuut weer op te schakelen. De snelheid komt er dan uiteindelijk ook weer plotsklaps in, waarmee de band moeiteloos weet te variëren. Het mag duidelijk zijn dat Tumulation geen progressieve toestanden opzoekt. We mogen Haunted Funeral Creations dan ook als een ode aan lang vervlogen tijden beschouwen.

Vanuit dat perspectief gezien luistert een kraker als Rorschach dan ook heerlijk weg. Ja zelfs de drumroffels aan het begin van Sterilizing Winds doet mijn liefde voor een band als Immolation weer opwellen. Vertragingen en versnellingen zijn er dan ook volop te horen wanneer we deze plaat opzetten. De laatste vijf nummers zijn overigens al eerder verschenen in de vorm van een demo onder de naam Savage Blood Domain. De heerlijke gitaarsolo tijdens Rites of Forgotten Misery is daarvan nog het meest noemenswaardig. Bound to the Rakasha weet als langste nummer ook behoorlijk te imponeren. Na wederom een gesproken sample, zoals we die ook tijdens een aantal andere nummers horen, komt er een enorme bak aan dissonante gitaarriffs op ons af, met uiteraard weer die heerlijke vertragingen. Het duurt echter niet lang voordat de Amerikanen vrij zompig de beuk erin gooien. Stampend en met behoorlijk veel groove dendert het nummer voort, totdat alles even stil lijkt te vallen voor een beladen bruggedeelte. De vocalist laat het horen vanuit zijn tenen, de gitaren klinken zo mogelijk nog spookachtiger, waardoor er een obscure sfeer ontstaat. Kronkelig riffwerk en pure ondergrondse horror brengen Bound to the Rakasha tot een stijlvol einde. Het instrumentale Abject Maelstrom Specters dient dan vervolgens als onheilspellend outro.

Nou, Hammerheart Records heeft het bij het rechte eind hoor. Met dit Tumulation heeft het er een band zonder al teveel poespas bij. Gewoon een heerlijke obscure deathdoomband die weleens de complexiteit wil opzoeken, maar voor de rest gewoon heerlijk simpel wil rossen en raggen.

Score:

80/100

Label:

Hammerheart Records, 2023

Tracklisting:

 1. Emergent Chaos Spirals
 2. Shattered Under the Eclipse
 3. Astral Sickness
 4. Rorschach
 5. Sterilizing Winds
 6. Rites of Forgotten Misery
 7. Bound to the Rakasha
 8. Abject Maelstrom Specters

Line-up:

 • WS – Drums
 • FS – Gitaren, bas
 • IM – Gitaren, vocalen

Links: