Troy The Band – Cataclysm

Troy The Band schotelt ons met het debuut Cataclysm een portie stonerdoom voor. De eerder verschenen EP The Blissful Unknown uit 2022, verscheen niet op Zware Metalen ter recensie. We moeten het dus doen met dit debuut van de Londenaren. Een vijftal met een tweetal Sean’s in de gelederen, één op gitaar en één op bas. Niet onbelangrijk voor dit soort muziek en de naamgenoten drukken dan ook ferm de stempel.

 
De geluidsafstelling is wat vuig met een typisch laagje ruisend stof. Het geeft de muziek dan ook net die specifieke stonervibe. De opbouw van de nummers is relatief simpel van aard, gooi er een hypnotiserende riff tegenaan en we komen al een heel eind. Laat alles eens lekker doordreunen en dan komen we vanzelf bij referenties als het veel grotere Conan of het psychedelische trio King Buffalo. De muziek zelf verweeft echter naast de reeds genoemde stonerdoom ook nog wat post rock, heavy psych en shoegaze in het redelijk fijnmazige karakter. Het tweede nummer Flesh Wound laat dat eigenlijk al vrij snel horen. Het zorgt ervoor dat u zich – zelfs tijdens dit nummer van een dikke acht minuten – niet hoeft te vervelen. De vocalen zijn iets aparts hoor, redelijk doorklievend, haast vibrerend en accuraat geplaatst. Met name in de langgerekte passages trekt er toch wel een kleine rilling over mijn rug weg. Het zijn over het algemeen redelijk zuivere stemklanken, met een zweem aan nostalgie, die ik zo niet één, twee, drie kan duiden.

Tja en de rest swingt en rockt behoorlijk een einde weg. Niet overal is het even origineel, moet ik bekennen, sommige passages klinken wat inwisselbaar en vrijblijvend. Maar net wanneer u denkt dat de verveling dreigt toe te slaan, komt Troy The Band met een kleine twist of verdraaiing op de proppen. Wat een schobbejakken toch, deze kerels! Met de track Only Violence kan ik zeker ook wat. De zangpartijen en de instrumentale escapade blijven voor bijna acht minuten interessant. De drummer blijft over de gehele linie goed hoorbaar, maar zorgt vooral – zoals wel vaker bij dit type muziek – voor het fundament.  Verwacht een vrij dik geluid, zonder dat het geheel te ondoordringbaar ofschoon in beton gegoten klinkt. Daarvoor zijn dan toch met name de vocalen en de wat rustigere terugtrekkende bewegingen op een positieve manier verantwoordelijk voor.

 
Cataclysm is geen opzienbarend debuut, zoals we hier wel eens op Zware Metalen tegenkomen, echter mag de doorgewinterde stonerdoomfan zich hier best aan wagen. Ook liefhebbers van psychedelische muziek, alternatieve doomers en rockers kunnen bij Troy The Band best aankloppen. Voor mij is dit een leuke plaat, die ik met name kan waarderen vanwege de bijzondere vocalen. Zelf kan u luisteren naar het hier toegevoegde Flesh Wound en het wat forsere afsluitende nummer Fauna voor een dwarsdoorsnede van dit album.

Score:

75/100

Label:

Bonebag Records, 2024

Tracklisting:

  1. Cataclysm
  2. Flesh Wound
  3. The Void
  4. Only Violence
  5. IHOD
  6. Fauna

Line-up:

  • Sean Durbin – Bas
  • Sean Burn – Gitaren
  • Craig Newman – Vocalen
  • Jack Revans – Drums

Links: