Trollheims Grott – Aligned with the True Death

Nooit van gehoord? Kan goed zijn. Ik wel. Begin deze eeuw verschenen twee albums via Woodcut Records van deze Finse bende. Het was een soort van geïndustrialiseerde black/death, die ik nog steeds heb staan in de cd-kast. De leden staan ook op de loonlijst van Horna, doen soms live mee met Baptism en sg.7 is sinds kort ook de toetsenist bij Peste Noire. Na vijftien jaar hebben ze nog eens een album uitgebracht.

Een heel sterk album als je het mij vraagt. De industriële inslag is deels aanwezig gebleven, maar er is vooral keihard gewerkt aan de allround-sound. Trollheims Grott is erin geslaagd al het beste uit de black, death, thrash en industrial samen te rapen en met een ijzersterk album naar buiten te komen. sg.7 heeft ervaring bij industrial-fenomeen Turmion Kätilöt en dat valt hier duidelijk te horen aan de machinale geluiden, de beenharde sound en de ijsbijtende kilheid. Daarnaast raast en blaast het vaak op een tempo dat enkel een Zyklon of Grimfist voor elkaar krijgen en is het vaak bijzonder hoogtechnisch en onderlegd, als was het een nieuwerwets Dodheimsgard-album. Oerdegelijke riffs vliegen je om de oren, een lust en must voor wie fan is van The Deathtrip of Craft.

Een schitterende extreme metalplaat met een industrial-blackmetalfond en heel veel elementen uit verschillende andere subgenres. Comeback van het jaar lijkt me, eentje die voor mij nog indrukwekkender is dan de net gescreende Monstrosity (en die mocht er ook al zijn). Onder de indruk! Check zeker ook Holy Black Sun.

Score:

86/100          

Label:

WTC Productions, 2018

Tracklisting:

  1. Aligned with the True Death
  2. Deathless Form
  3. Omega Angel
  4. Holy Black Sun
  5. Twilight
  6. LXFR
  7. Earth’s Last Stand

Line-up:

  • TG – Bas
  • lrh – Drums, gitaar
  • sg.7 – Keel, synthesizer, noise

Links: