Trollfest – Helluva

Heerlijk dat deze heren nog eens over de vloer komen, want het is toch al drie jaar geleden dat we Kaptein Kaos op visite kregen van het Noorse Trollfest. De heren zijn zoals bekend is actief in diverse black metalbands, maar dit is de speelse uitzondering daarop. Ook Helluva staat weer bol met funky folk, stevige metal en vocalen die vaak richting hardcore neigen.

Na de intro met de meest creatieve naam vliegt de band er meteen in met Professor Otto en dat is een schitterende opener voor dit feest. Stevige, ska-getinte deuntjes met flink wat power ingespeeld en met vocalen die lekker scheuren. Het grappige gekweel dat opduikt tijdens het rustigere stuk toont ook weer aan dat de heren het lachen niet verleerd zijn. Spelunker Sisters ligt erg in lijn met de eerste track, met een iets ander deuntje en iets meer vocale eentonigheid. De eerste echte afwijking vormt Steel Sarah, dat opent met een elektronisch geladen intro en nadien een zwoel refrein doet afwisselen met de stevigere stukken.

Hen of Hades volgt het sfeervolle en grappige hoempapa interludium Trollachen op en is ook weer voorzien van rechtlijnig gebeuk dat wordt afgewisseld met Russisch geïnspireerde deuntjes. Misschien is het op die manier zoeken naar een track die breekt met de rest en echt blijft hangen. Fräulein Helluva bezit wel wat andere elementen en heeft ook een duidelijk refrein waar de heren even Heidevolk-gewijs wat clean zang aanbrengen naast het ‘oi oi’-gekweel. Fout, heel erg fout, maar omdat het Trollfest iskomt ze er wel mee weg. Idem voor de clip die de heren lanceerden van Steel Sarah.

Opvallend is dat het einde van deze plaat een pak minder sterk is dan het voorgaande. Niet dat Sputnik een zwak nummer is, maar na het lichtjes groovy en bij momenten erg funky Don Gnomo Vega is het zeker geen race naar het einde van dit album. Een album waarop deze Noorse trollen weer een zeer apart feestje gebracht hebben dat wederom hun typische stempel draagt. Niet dat het hun beste plaat is, ik mis hier immers wat nummers die wat ‘anders’ zijn dan de andere, maar we zijn weer even tevree.

Score:

78/100

Label: 

NoiseArt Records, 2017

Tracklisting:

 1. This Is Just The Intro
 2. Professor Otto
 3. Spelunking Sisters
 4. Gigantic Cave
 5. Steel Sarah
 6. Trollachen
 7. Hen of Hades
 8. Reiten Mit Ein Fisch
 9. Fräulein Helluva
 10. Kabaret
 11. La Grande Finale
 12. What a Good Idea
 13. Don Gnomo Vega
 14. Sputnik

Line-up:

 • Trollbank – Drums
 • Mr. Seidel – Gitaar
 • Trollmannen – Zang
 • Dr. Leif Kjønnsfleis – Gitaar, zang
 • DrekkaDag – Saxofoon
 • Lodd Bolt – Bas

Links: