Triosphere – The Heart Of The Matter

Triosphere – The Heart Of The Matter

AFM Records, 2014

Een mens kan niet alles weten. The Heart Of The Matter is al weer het derde album van Triosphere, een kwartet dat melodieuze female fronted metal speelt. Niet dat opera-gewauwel van de Nightwish-en van deze wereld, maar uptempo power metal met flitsende solo’s en een zangeres met een strot in plaats van een engelenstem.

De band gaat furieus van start. Bij The Sentinel denk je een rustpunt bereikt te hebben, doch schijn bedriegt. Ook hier gaat het gaspedaal er flink op. Het opvolgende Breathless brengt de eerste semi-ballad. Het heeft wel wat weg van die kazige ballads die Dream Theater de laatste jaren op plaat vastlegt. Departure dat daarop volgt is al weer een stuk beter. Nummers als The Heart’s Dominion, Relentless, The Sphere en Storyteller zijn voor mij de nummers die ik nog wel eens op zal zetten. Lekker tempo, flitsend gitaarwerk en een rollende dubbele bass die de vaart erin houdt.

De rest van de nummers, met name het afsluitende Virgin Ground, slaan voor mij de plank mis. Degelijke nummers, daar niet van, maar het mist pit. Het zijn halfbakken pogingen een knieval voor de commercie te maken. En dat maakt het dat ik wat dubbel deze derde van Triosphere aanschouw. Enerzijds ben ik verrast door de furieuze female fronted metal, anderzijds zijn de te opzichtige pogingen de populariteit van bands als Within Tempation, Nightwish en dergelijke te benaderen een afknapper.

Keuzes maken. Daar gaat het vaak om in het leven. En dat geldt ook voor Triosphere. De muzikale bagage is aanwezig om welke keuze dan ook te maken, dat is zeker. Na drie albums wordt het wel tijd om die keuze te maken. Anders blijft het vlees noch vis. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Tracklisting:
trio

 1. My Fortress
 2. Steal Away the Light
 3. The Sentinel
 4. Breathless
 5. Departure
 6. The Heart’s Dominion
 7. As I Call
 8. Relentless
 9. The Sphere
 10. Remedy
 11. Storyteller
 12. Virgin Ground

Line-up:

 • Ida Haukland – zang, bas
 • Marius Silver Bergesen – gitaar
 • T.O. Byberg – gitaar
 • Kenneth Tårneby – drums

Links: