Triosphere – Onwards

Triosphere – Onwards
FaceFront Records, 2007

Wie zei er dat Noorwegen alleen maar onverstaanbare black- en deathmetal maakt? Vandaag bespreken we een geval die het Noorse death/blackmetal image even flink onderuit schopt. Het gaat hier over het trio Triosphere met hun debuutalbum Onwards. Het trio heeft voor het eerst van zich laten horen in 2005, met een 3 nummers tellende demo, die ook weer terug zijn te horen op Onwards.

On my signal, unleash hell zijn de eerste woorden die we horen tijdens het intro Onwards Part I. Hel is een zwaar woord om te gebruiken, maar het knalt al met al heel best los met flink wat stevig drumwerk van drummer Orjan Jorgensen. Dat flinke werk van Jorgensen blijft terugkeren en vooral tijdens Spitfire is dat te merken. Daar wordt geopend met een korte solo en hij wordt daarna bijgestaan door de rest van de band. Gitarist Marcus Silver heeft voor de gelegenheid ritme- en solostukken ingespeeld. Ook deze zijn niet vervelend om naar te luisteren. In het spel van Marcus lijkt af en toe oud Helloween een grote bron van inspiratie te zijn geweest, het Helloween-gehalte is soms erg hoog.

Zangeres en bassiste Ida Haukland is de kleinste tussen haar twee bandleden, maar staat zeker haar mannetje. Ze heeft een dijk van een stem die rauw en erg stoer klinkt. Schreeuwen is voor haar geen probleem, maar een zuivere hoge noot pakken, zoals menig powermetal doet, is voor haar ook geen probleem. Aan het eind van Onwards Part III krijgen we ook nog een prachtig pianostuk voor de kiezen. Het pianogedeelte sluit al met al mooi aan en je hoort een duidelijk thema dat eerder op de gitaar werd gespeeld terugkomen, maar het is geen geweldige afsluiter van de CD. Ook al wordt er nog een vierde deel aangekondigd, Onwards Part IV, maar deze is erg ver te zoeken. Er wordt dus afgesloten met een piano. Als powermetalband had er prima nog een solo achteraan gepast maar dat is helaas niet het geval. Dit is een schijfje dat niet snel onder het stof zal gaan zitten. Onwards wordt niet snel eentonig en verveelt absoluut niet snel. Triosphere heeft flink wat in hun mars!

Triosphere
Tracklist:

 1. Onwards Part I
 2. Onwards Part II
 3. Trinity
 4. Lament
 5. Spitfire
 6. The Silver Lining
 7. Gunnin’ for Glory
 8. Sunriser
 9. Twilight
 10. Onwards Part III
 11. Onwards Part IV(Retrospect, Moving Forwards In Reverse)

Line-up:

 • Marcus Silver – guitar
 • Orjan Jorgensen – drums
 • Ida Haukland – Vocals & Bass

Links: