Trident – North

En we gaan weer terug naar Zweden voor een portie blackened death metal. Ditmaal is het de beurt aan Trident met hun nieuwe album, North, welke begin oktober dit jaar verschijnt. Nu ben ik niet heel bekend met de band en zijn werk, dus eerst tijd voor wat onderzoek!

De band zelf is opgericht in 2007 en heeft een debuutalbum (World Destruction) uitgebracht in 2010, een EP (Shadows) in 2015 en dit jaar nog een single, getiteld Death. Niet gek veel dus, maar uiteraard gaat het om de kwaliteit en niet de kwantiteit. De bandleden dan: een aantal interessante bandnamen vlogen voorbij waar de leden van Trident hebben gespeeld of nog steeds in spelen. Denk daarbij aan namen als Nox Aurea, Death Tyrant, Runemagick, Soulreaper, Lord Belial. Maar wat mij het meeste opviel is dat Johan Norman (aka Reaper) tussen 1994 en 1997 gitaar gespeeld heeft in het legendarische Dissection (één van mijn favoriete bands). Dat heeft mijn nieuwsgierigheid extreem doen aanwakkeren en ik hoop dat er wat Dissection-invloeden te horen zijn in het gitaarspel!

Sinister en grimmig is wat deze plaat in mij doet opkomen. Het is kil en duister, net als de dagen van de herfst en winter (en dit jaar in het algemeen). Kortom, een prima sfeertje voor de huidige dagen, toch? Nou, zeker wel! Luister maar eens naar de onheilspellende track Enter. Alsof het rechtstreeks uit een horrorfilm komt. En dan volgt de track die al vanaf de eerste luisterbeurt een favoriet werd.


Dat stukje akoestisch gitaarwerk is erg gaaf an sich en dan zet dit ook nog door terwijl de rest van de instrumenten erbij komen. En wat vinden jullie dan van de blastbeat met de lange uithaal op de zang, de zware riffs op de gitaren en de terugkeer van dit stukje akoestisch gepingel gedurende al dit geweld? Ik vind het heel erg gaaf!

En ‘heel erg gaaf’ is wat de rest van dit album teweeg brengt. Een solide stukje zwartgeblakerd dood metaal waar de invloeden variëren van melodisch tot bruut geweld op standje turbo keer twee. De tracks Imperium Romanum en Final War doen dat bruut geweld eer aan, terwijl tracks als Pallbearers Hymn en Possession de wat tragere, melodische doch ook melancholische kant opzoeken van dit subgenre. De Dissection-invloeden waar ik het eerder over had zijn ook aanwezig! Zo springt Summoning er voor mij direct bovenuit met die oh zo herkenbare dissonante gitaarpartijen waar wij allen zo van houden. En dan de subtiele leadgitaar die af en toe naar voren komt en een stukje melodie introduceert in een anders vrij duistere track. Favoriet nummer twee op dit album is binnen.

Het was zeker geen verkeerde keuze om North van Trident op te pakken. Een serieus sterke plaat vol memorabele momenten en melodieën. Geheel eigentijds, maar met genoeg knipogen naar het verleden en andere bands uit soortgelijke genres. Top dat af met een sublieme productie en we hebben weer een kandidaat voor de jaarlijsten in ons handen.

Score:

87/100

Label:

Non Serviam Records, 2020

Tracklisting:

 1. Enter
 2. Death
 3. Imperium Romanum
 4. Summoning
 5. Pallbearers Hymn
 6. Final War
 7. Possession
 8. North
 9. Schaman

Line-up:

 • Defiler – Zang
 • Ulv – Gitaar
 • Reaper – Gitaar
 • Bloodlord – Basgitaar
 • Goat – Drums

Links: