Tri State Corner – Stereotype

Tri State Corner komt uit (en ontleedt zijn naam aan) een drielandenpunt waar de band vandaan komt: Duitsland, Polen en Griekenland. Geografisch klopt voorgaande zin uiteraard niet maar in een digitaal tijdperk vervagen alle grenzen en zodoende ziet het zesde album het levenslicht. Volgens de biografie heeft Tri State Corner eigenhandig een nieuw genre uitgevonden: bouzouki rock. Ik moest het even googelen: een bouzouki is een snaarinstrument uit Griekenland waarvan de snaren een volle toon lager gestemd zijn dan de vier hoogste snaren van gewone gitaar. Het instrument wordt vooral bespeeld in achteraf-cafeetjes door mensen aan de zelfkant van de maatschappij. Et voilà, daar is een raakvlak met rockmuziek.

Op zich is het toe te juichen dat een genre dat al zes decennia meegaat nog steeds vernieuwend kan zijn. Gevaar is dan wel dat er invloeden in de muziek sluipen die dermate vervreemdend werken dat het gaat wringen. En dat is precies wat er gebeurt op Stereotype. Deze band weet echt wel hoe hij een goed en pakkend rocknummer moet schrijven. Opener Stereotype geeft daar direct blijk van. Daarna worden we in No Empathy in het intro bestookt met de bouzouki en dat geeft direct een schurend effect. Het refrein doet denken aan de betere stadionrock maar genoemde muzikale kwelgeest haalt de vaart er vervolgens compleet uit. Run Away is een wat rustiger nummer. Ook deze kunst verstaat Tri State Corner en Run Away is in de basis een prima nummer… Elk daaropvolgend nummer is best lekker en goed geproduceerd, maar de mix van rock en een bouzouki werkt gewoon niet.

Er is een reden dat er geen gerecht bestaat waarin haring, slagroom en boerenkool in verwerkt wordt. Het bestaat niet dat Vincent van Gogh ruimteschepen in zijn schilderijen verwerkte. En een goudvis zal nooit in een boom klimmen. Evenzogoed hoort een bouzouki niet in de rockmuziek thuis. Punt. Einde discussie.

Score:

60/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Stereotype
 2. No Empathy
 3. Run Away
 4. Pride Before A Fall
 5. Green Eyed Monster
 6. Another Man’s Life
 7. Morbid Fascination
 8. Deadly Sin
 9. Hypocrisia
 10. Wall Of Lies
 11. Panic Buying
 12. Schemer

Line-up:

 • Vassilios “Lucky” Maniatopoulos – Zang, darbuka
 • Ioannis “Janni” Maniatopoulos – Zang, bouzouki
 • Christoph “Brat” Tkocz – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Christos Efthimiadis – Drums

Links: